Orbán közmunkarendszeréről ír a New York Times

Ha nem dolgozik, nem kap pénzt 

Halmajon járt a New York Times munkatársa, hogy bemutassa a közmunkaprogramot – írja a HVG.

   A hvg.hu munkatársának, Stiller Ákosnak a fotóival illusztrált anyagot jelentetett meg az Orbán-kormány közmunkaprogramjáról az amerikai New York Times, a cikknek az online verziója is olvasható.
 
   A lap újságírója a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserehátban lévő Halmajon járt, itt mutatja be a bezárt Blackberry-összeszerelő üzem után közmunkássá vált Baba Jenőt és a polgármester Tóth Józsefet. Mindenki tudja, hogy ha nem dolgozik, nem kap pénzt – mondja el a cikkben a közmunkarendszer legfontosabb alapszabályát Baba Jenő.
 
   A cikkben leírják, hogyan vezette be az Orbán-kormány a közmunkaprogramot, hogy a minimumsegélynél több pénzt kapjon, ezért több százezer magyarnak a program keretében van munkája. Idézik Kósa Lajos Fidesz-elnökhelyettest, aki elmondja, hogy 3-500 ezer munkaképes ember van az országban, akiket szocializálni kel arra, hogy dolgozni kezdjenek, mert az alapvető készségeik is hiányoznak, például az, hogy időben beérjenek a munkába, és hogy ne hagyják félbe, amit elkezdtek.
 
  Azt is leírják, hogy Halmaj község jól mutatja azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az elszegényedett magyar vidék tesz: az agonizáló gazdaság és a helyi munkanélküliség ellen a kormány úgy küzd, hogy közmunkaprogramokat indít, és megkísérli a szegény falusi népességet hozzászoktatni ahhoz, amikor valaki a fizetéséért dolgozik.
 
   A halmaji polgármester hét önkormányzati projektben 140-150 embert tud foglalkoztatni, miközben 1800-an laknak a településen. A legtöbben árkot ásnak, füvet nyírnak, fát vágnak, de van, aki állatot nevel, vagy tésztagyárban dolgozik. A legtöbbet zöldségtermesztéssel foglalkoznak egy 110 hektáros földterületen.
 
  A polgármester elmondta, hogy páran így is elutasítják, hogy részt vegyenek a közmunkaprogramban, de a munkanélküliség a korábbi 20 százalékosról 4 százalékra csökkent. Szerinte mindenki nyer a dologgal.
 
   A NY Times azonban megszólaltatta Orsós Jánost is, aki szerint a közmunka nem igazi munka, az ezért juttatott segély pedig nem igazi fizetés.
 

Forrás: HVG