Pénzt kapnak a volt Malévosok

2,2 milliárd forintot utaltak ma

Két és fél év után pénzükhöz jutnak a Malév dolgozói. A becsődölt nemzeti légitársaság alkalmazottainak - három ütemben - 2,2 milliárd forintot utaltak ma, azaz csütörtökön - tudta meg a Napi.hu.

   Az első gombnyomásra csütörtök délelőtt 10 órakor több mint 800 volt malévos dolgozó számlájára utaltak pénzt, másfél órával később újabb 100 főnek utaltak, míg a harmadik gombnyomásra csütörtök délután újabb 80 alkalmazott jut követeléseinek jelentős részéhez - tudta meg a Napi.hu.  (Ez utóbbiak a Malév külföldi dolgozói voltak, míg az első két etapban a hazai munkavállalóknak utaltak.)
 
  A felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt. (NRN) bruttó 2,2 milliárd forint értékben fizet a volt légitársasági alkalmazottaknak, ami azt jelenti, hogy a dolgozók fennálló követeléseinek átlagosan bruttó 34 százalékát fizetik ki.
 
  A csütörtöki átutalásokkal - figyelembe véve, hogy a Bérgarancia Alapból már kaptak 1,1 millió forintot fejenként - a belföldi dolgozók átlagosan a bruttó követelésük közel 50 százalékát megkapják, ami az alacsony keresetűek esetében elérheti a 75-80 százalékot is, míg a vezető beosztásúak (azaz a magasabb keresetűek) százalékos arányban ennél kevesebb követelésükhöz jutnak hozzá.
 
  A csütörtöki kifizetés alapját a vagyonelemek értékesítése és a Malév követeléseinek behajtása teremtett fedezetet. Mivel a felszámolás még nem fejeződött be nem kizárt az sem, hogy további pénzhez juthatnak a dolgozók.