Félnek, ezért nem mernek tüntetni a somogyi falvak tanárai

Sok a felháborodott pedagógus

Egy busznyi tüntető bizonyosan ott lesz jövő szombaton a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által meghirdetett demonstráción, melyet a legnagyobb ágazati érdekképviselet az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé szervez – írja a sonline.hu.

   A PSZ szerint ugyanis, ha a parlament jelenlegi formájában fogadja el a jövő évi költségvetést, benne a köznevelést hátrányosan érintő változtatásokkal, „visszafordíthatatlanul tönkreteszi gyermekeink és az ország jövőjét!”
– Elég változó volt a demonstrációs bejelentés fogadtatása a megyében – mondta Szigethy Marianna, a PSZ Somogy megyei területi vezetője. – Sok a felháborodott pedagógus, ám jelentős részük nem akar, pontosabban nem mer tüntetni. Főként a falvakban dolgozó kollégák félnek, kiderül, hogy demonstrálnak, s akkor elveszíthetik az állásukat. 


   Pedig a kisiskolák is veszélyben vannak állítólag, azaz az ott dolgozók jövője is tét. Ám a jövő heti tüntetés elsődlegesen a oktatás technikai dolgozóinak béremelésért szerveződik, hiszen nekik 2007 óta nem emelkedett a fizetésük. A PSZ somogyi vezetője szerint a megyéből az autóval a fővárosba induló tüntetők mellett vélhetően egy-két busznyi demonstráló megy majd Budapestre, méghozzá jellemzően a városokban dolgozók, ugyanis a tüntetés délután kezdődik, azaz estére érnek majd csak haza, s így a kistelepüléseken élő pedagógusok adott esetben nem is tudnának hazajutni. Éppen ezért a PSZ országos vezetése is úgy számol, a demonstráción jellemzően a fővárosi, illetve a Budapest-környéki települések elégedetlen pedagógusai jelennek majd meg. Illetve mindenki, aki szolidáris az elképzeléseikkel. 

Forrás: sonline.hu