Havi két szabad vasárnapot javasol a Liga

„Osszák meg az extraprofitot a dolgozókkal!”

A Liga Szakszervezetek szerint elbocsátásokkal és jövedelemcsökkenéssel, az államkincstárnak pedig bevételkieséssel járna a kötelező vasárnapi zárva tartás – írja a Magyar Hírlap.

    „A kereskedelemben jelenleg is tapasztalható túldolgoztatás és alacsony bérek figyelembevételével” javasolják, a kormány inkább szigorítsa a vasárnapi nyitva tartás szabályait, növelje annak költségét. A konföderáció azt tanácsolja, hogy egyrészt a kereskedelmi törvényt módosítsák, a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot emeljék ötvenről kétszáz százalékra. Másrészt egy helyett két pihenőnap essen kötelezően vasárnapra havonta. Szigorítaná a Liga a túlórák elrendelésének szabályait is. Mindez további munkaerő felvételére sarkallná az ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat, több szabadidőt biztosítana a dolgozóknak, egyúttal magasabb részt juttatna a vasárnapi extraprofitból a munkavállalóknak – fogalmaz közleményében a konföderáció. Hozzáteszik, biztosítani kell a munkavállalók számára a vasárnapi munkavégzés megtagadásának lehetőségét is, a dolgozóknak bizonyos időközönként nyilatkozniuk kellene, hogy önként vállalják-e a vasárnapi munkavégzést.

   Megkérdeztük Gaskó Istvánt, a Liga elnökét, nem gondolja-e, hogy a vállalkozások elfogadhatatlan teherként tekintenének a négyszeresére emelkedő pótlékra. „Most arra hivatkoznak, hogy vasárnap keletkezik a profit legjava. Ha ez igaz, akkor ezt igazán megoszthatnák a munkavállalókkal” – mondta Gaskó István. 

  Mivel a foglalkoztatással kapcsolatos jogszabályok be nem tartásáról éppen az érintett cégekkel kapcsolatban hallani leggyakrabban, feltettük azt a kérdést is, miből gondolják, hogy a szabályok szigorítása megoldja a problémákat, illetve a nyilatkozat az önkéntes vasárnapi munkavégzésről valóban önkéntes lenne-e. A Liga elnöke szerint ezekre a problémákra a munkaügyi ellenőrzés erősítése, valamint a szakszervezetek harciasabb kiállása jelenthet megoldást.
 
Forrás: Magyar Hírlap