Tobzódunk a közmunkás állásokban jövőre

Nem bíznak a magánszféra munkaerőigényében

Úgy tűnik, a kormány nem bízik abban, hogy a piac képes lenne nagy számban új munkahelyeket létrehozni. A foglalkoztatásbővülésben szinte egyáltalán nem is építenek erre a tényezőre. Így ha jövőre állna munkába, nagyobb eséllyel lehet közmunkás Önből – olvasható az mfor.hu oldalán.

   Varga Mihály a jövő évi költségvetési törvényjavaslat hivatalos benyújtásakor ismertette a főbb makrogazdasági számokat, köztük azt is, hogy a foglalkoztatottság 1,3 százalékkal növekszikmajd jövőre. Egy nappal korábban Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár az is elárulta, hogy a közfoglalkoztatást tovább bővítik, 50 ezer új ember bevonását teszik lehetővé a programokban.
 
  Gyors fejszámolás után rögtön össze is állt a kép: a kormány még 2015-ben sem bízik abban, hogy a piac, a magánszféra munkaerőigénye olyan fellendülést mutatna, mely érdemben képes lenne a foglalkoztatás bővítéséhez hozzájárulni. Igaz, mindezt könnyen be lehet csomagolni az óvatosság leplébe, mely alatt összeállították az egész jövő évi költségvetést. Az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása, jövőbeli lefolyása ugyanis jókora kérdőjeleket rajzol a számok mögé. Bár ez a munkaerőpiac alakulására csak meglehetősen közvetett módon és korlátozottan fejtheti ki hatását. Visszatérve a számításainkhoz, az idei év az első három negyedévi átlagából indultunk ki, mely szerint 4,107 millió foglalkoztatott volt Magyarországon. Ha azt feltételezzük, hogy ez a szám az utolsó negyedévben jelentős mértékben nem fog elmozdulni, akkor jövőre az 1,3 százalékos foglalkoztatásbővülés 4,16 millió foglalkoztatottat eredményezne 2015 átlagában. Vagyis 53 ezer fős a növekedés. Igenám, de a kormány plusz 50 ezer közmunkást szeretne bevonni, vagyis ha ezt levonjuk a növekményből, akkor mindössze 3 ezer fős közmunkán kívüli munkahelyteremtésre számít.

   Ha megnézzük egyébként azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank mit prognosztizál a versenyszféra létszámnövekedésével kapcsolatban, akkor látható, hogy a kormány rendkívül pesszimistának tűnő várakozása egyáltalán nem meglepetés. A jegybanki szakemberek a szeptemberi inflációs jelentésükben ugyanis mindössze 0,1 százalékos alkalmazotti létszámbővülést vetítettek előre a veresenyszférában.
 
  Ez azt jelenti, hogy az idei átlagos 1,862 milliós létszám jövőre 1,864 millióra növekedhet, tehát lényegében a jegybank még a kormánynál is pesszimistább a mindössze 2000 új dolgozóra vonatkozó várakozásával. Vagyis némi túlzással jövőre könnyebb lesz közmunkás állást összeszedni, mint bármilyen más magánszektorbeli pozícióban elhelyezkedni.
 
Forrás: mfor.hu