Sáling József: Közel 100 ezer dolgozót érint a vasárnapi munkavégzés

Bezárás helyett magasabb pótlék kellene

 A vásárló örül a vasárnapi nyitva tartásnak, a dolgozók megosztottak. Ők is szívesen maradnának otthon, ha ez nem menne a bérük rovására. A szakszervezet szerint bezárás helyett magasabb pótlék kellene a vasárnap dolgozóknak – írja a delmagyar.hu.
 
   – Nekünk jó, ha vasárnap is nyitva vannak. A kórházba sietünk, de még előtte be tudtunk vásárolni. Hétköznap este ez már macerásabb, most sokkal kényelmesebb – mondta egy idős nő tegnap egy szegedi hipermarket parkolójában.

   Arra kértük a vásárlókat és a dolgozókat, érveljenek a hétvégi munkavégzés ellen vagy éppen mellett. Körutunkat az egyik hipermarketnél kezdtük, majd az Árkádban folytattuk: mindkét helyet érintené a KDNP vasárnapi zárva tartásról szóló tervezete. 

   – A vásárlás zömét hétköznap elintézem, tőlem bezárhatnak vasárnap – válaszolt kérdésünkre Horváth Beatrix. Herkai István azt mondta, csütörtökön és pénteken este zsúfoltak az áruházak, vasárnap minden egyszerűbb. – Támogatjuk, hogy maradjon a jelenlegi nyitva tartás – tette hozzá a férfi.

   A vásárlók zöme a hétvégi nyitva tartás mellett érvelt, de mit gondolnak a pult mögött állók? – Már hozzászoktam, hogy vasárnap is dolgozom. Enélkül kevesebb lenne a pénzünk – mondta egy több mint 10 éve hipermarketben dolgozó nő. Kérte, a nevét ne írjuk le.

   Elmondta, rotációban dolgoznak vasárnap, a „lehetőségért" nincs tülekedés. – De azért sokan elvállalják, mert 50 százalékos pótlék jár érte – tette hozzá a pénztáros.
 
   Az Árkád egyik drogériájában pedig azt mondták, szívesen otthon maradnak hétvégén is, ha nem csökken a bérük. 
– Legyen a családé a vasárnap, de ne az óraszámunk rovására – mondta a neve mellőzését kérő nő. Megjegyezte, a parlamentben csak beszélnek, de nem tudják, a vasárnapi zárva tartás hogyan hat a dolgozókra. Arra a kérdésünkre, hogy kollégái önkéntesen jelentkeznek-e a hétvégi munkára, csak nevetett. Ugyanakkor az általunk megkérdezett dolgozók hangsúlyozták, a kötelező bezárás nem mehet a munkabér rovására. A hatályos jogszabályok szerint egy bruttó 150 ezer forintot kereső dolgozó – ez alig 30 ezer forinttal több, mint a garantált bérminimum – egyetlen 8 órás vasárnapi műszakért bruttó 3488 forintot kap az alapbérén felül. Akadt olyan dolgozó, aki azt mondta, egy hónapban akár két vasárnap is jut rá, de ezt a pénz miatt nem bánja.

   – Közel 100 ezer dolgozót érint a vasárnapi munkavégzés, radikális lépés lenne a bezárás – mondta lapunknak Sáling József. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke hozzátette, az áruházakra kivetett eddigi és újabb különadók a dolgozókon is lecsapódnak. Mint fogalmazott, a növekvő költségek miatt a menedzsmentek kisebb állománnyal dolgoztatnak, több túlmunka jut a dolgozóra. 

   – A dohányforgalom kiesése, az online kasszák költsége mind a kereskedelmet sújtotta. El kell gondolkozni azon, hogy egy általános boltbezárás nagyobb zavart okoz-e, mint amit ezzel nyerni lehet – mondta Sáling József. Hangsúlyozta, a zárva tartás vagy mindenkire vonatkozzon, vagy senkire. 

   – A vasárnapot védjük, ha mégis dolgozni kell, adjanak tisztességes pótlékot és másik szabadnapot – tette hozzá a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Forrás: delmagyar.hu