A jövő évi költségvetés és a köznevelés átalakítása ellen demonstráltak a pedagógusok

A kormánynak nem fontos az oktatás

 A jövő évi költségvetés és a köznevelés tervezett átalakítása ellen tüntettek pedagógusok szombaton délután a fővárosban. A demonstrálók a Magyar Tudományos Akadémiától vonultak a köznevelési államtitkárság elé. Többen táblákat emeltek a magasba, amelyen Kontár kormány, a Ti politikátok a mi nyomorúságunk, és Éljen a kormány közmunkán és segélyen feliratok voltak olvashatók.

    Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a tüntetők előtt kiemelte: ha az Országgyűlés a jelen formájában fogadja el a költségvetést, a köznevelést szerintük hátrányosan érintő változtatásokat tönkreteszi a gyermekek és az ország jövőjét.

    A szakszervezeti vezető - akinek beszédét többször a Nem hagyjuk, nem hagyjuk!, illetve Orbán, takarodj! skandálás szakította félbe - azt mondta: három éve azt látják, hogy a kormánynak az oktatás nem fontos. A szakképzés átalakítása, a gimnáziumi férőhelyek számának csökkentése, a magán- és alapítványi iskolák lehetőségeinek szűkítése mind a gyermekek tanuláshoz való jogát korlátozzák. 

    Martin Romer, az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség (ETUCE) főtitkára hangsúlyozta: 42 ország 135 tagszervezetének és 13 millió kollégának a szolidaritását hozta el. Azt mondta, a magyar kormány nem figyel a pedagógusokra és semmi jelét nem mutatja annak, hogy párbeszédet kívánna folytatni.

    Szenes György, a Magyar Szakképzési Társaság (MSZT) főtitkára arról beszélt, hogy az a kérdés, mikor fejezi be a kormány az "ámokfutást" a szakképzés ellen, hiszen a szakképző iskolák helyzete mára katasztrofálissá vált.  

     Az érdekvédők nyolcpontos petíciót adtak át a köznevelési államtitkárság képviselőjének. Ebben követelik, hogy ne folytassák a köznevelés rendszerének további átalakítását előzetes hatástanulmányok és érdemi egyeztetések nélkül, a kormány hozza nyilvánosságra a szakképzés és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításának tervezetét, a parlament jelen formájában ne fogadja el a 2015. évi költségvetési törvényjavaslatot. 

    A demonstráció békésen zárult, a tüntetők egy kisebb csoportja átment a Kossuth térre, majd szétszéledt.

    A demonstrációt követően a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke összefogásra buzdította a közoktatásban tevékenykedő szakszervezeteket a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján. Mendrey László kijelentette: ha a kormány nem veszi komolyan a megmozdulást, akkor nem lesz elkerülhető a sztrájk, amihez szerinte közös sztrájkbizottságokat kell alakítani.

    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a jövő évi költségvetési javaslat szerint az oktatásra jövőre több pénz jut és nem terveznek  pedagóguselbocsátást. Felidézte: a pedagógusok voltak az elsők, akiknek a kormány béremelést kínált, ami a jövőre, 2016-ban és 2017-ben is folytatódik.

    Az államtitkár hangsúlyozta: a középfokú oktatásban az idei 196 milliárd után jövőre 209 milliárd forintból gazdálkodhatnak az iskolák, míg a felsőoktatási intézmények 7 milliárd forintos plusz támogatásra számíthatnak.

    Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szombaton ugyancsak úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a jövő évi költségvetés számaiból nem lehet pedagógus elbocsátást kiolvasni, és az életpályához szükséges források is rendelkezésre állnak.    Ugyanakkor az oktatásra fordítandó összeg és a Klik támogatása elegendő lesz a biztonságos működéshez - mondta az elnök.

    A Fidesz parlamenti frakciója közleményében úgy reagált a demonstrációra, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormányok elvettek egyhavi bért a pedagógusoktól, tízezrüket tették utcára, erkölcsi és anyagi megbecsülésüket a nullával tették egyenlővé. Ezzel szemben ma a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus-béremelés zajlik és folytatódik is a következő években, az iskolák biztonságban vannak, a költségvetés javaslatából pedig kiolvasható, hogy 2015-ben 50 milliárd forinttal több jut a közoktatásra - közölte a Fidesz.

     Az MSZP szerint a kormány oktatáspolitikája nem szolgálja a magyar gyerekek és így Magyarország érdekeit - mondta Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton sajtótájékoztatón. A párt budapesti elnöke úgy vélekedett: általános politikai és gazdasági válság van Magyarországon, ezzel szemben az MSZP a tudás alapú társadalmat ajánlja Magyarországnak.

    A Jobbik parlamenti frakciója közleményében szolidaritását fejezte ki a pedagógusokkal. Mint írták, szakmailag is elhibázottnak tartják a gimnáziumi férőhelyek drasztikus visszanyesését, ami nem fogja megoldani a huszonöt éve egyre nagyobb válságba került szakképzés problémáit. Óriási hiba, hogy a kormány nem befektetésként tekint az oktatásra, hanem pénzkivonással sújtja a területet - fogalmaztak.

    A Magyar Liberális Párt közleményében azt írta: a Fidesz szándékosan építi le a magyar oktatási rendszert, aminek a célja engedelmes alattvalók nevelése tudatos magyar állampolgárok helyett. Ezért támogatják a Pedagógusok Szakszervezetének megmozdulását - közölték.