A sportolóknak adják a gyermekvédelemre szánt pénzek egy részét

A legfrissebb adatok szerint óriási a gyerekszegénység

 Egy csütörtökön megjelent kormányhatározat szerint 182 millió forintot elvesznek a gyermekjóléti maradványokból, és a sportteljesítmények megbecsülésére adják. Pedig a legfrissebb adatok szerint óriási a gyerekszegénység – írja a vs.hu.
 
   A 444.hu szúrta ki a csütörtöki Magyar Közlönyben azt akormányhatározatot, amely a 2013-as költségvetési maradványok átcsoportosításáról rendelkezik. E szerint 182 millió 304 ezer forintnyi pénzt elvesznek a "szociális és gyermekvédelmi, gyermekjóléti feladatellátásból", és 182 millió 304 ezer forintot a "sportteljesítmények elismerésére, megbecsülésére" fordítanak. Ezzel kapcsolatban megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, még várjuk a választ.
 
   Ez a határozat ugyanazon a napon jelent meg, minthogy a Magyar Tudományos Akadémia szociológiai intézetében ismertették az Eurostat legfrissebb adatait, amelyek roppant szomorúak a magyarországi szegénységről. A magyarországi helyzet az elmúlt néhány évben meredeken romlott, és ezt a gyerekek különösen megszenvedik. A súlyosan lecsúszottak (depriváltak) aránya a 2009-es 20,3 százalékról 2013-ra 26,8 százalékra emelkedett, ez nemcsak az EU átlagához (9,6) képest óriási lemaradás, de a visegrádi négyeknél is nagyjából kétszer rosszabb arány. A legdurvább adatok ugyanakkor a gyerekszegénységre vonatkoznak: Magyarországon a 7 év alatti gyerekek 42,4 százaléka él szegénységben.

   Az MTA egyébként azért szervezett konferenciát a témáról, mert a KSH idén, pénzhiányra hivatkozva nem jelentette meg a szegénységi és kirekesztési statisztikákat.

Forrás: vs.hu