Sztrájk az egy százalékért Nagy-Britanniában

Leálltak a mentősök, beszüntették a munkát az ápolók és a szülésznők

Négyórás sztrájkot tartott a brit Országos Egészségügyi Szolgálat, leálltak a mentősök, beszüntették a munkát az ápolók és a szülésznők, mivel nem kapták meg a beígért egy százalékos béremelést – olvasható az Inforádió oldalán.
 
  Kilenc brit egészségügyi szakszervezet tagjai rendezték hétfőn a délelőtti sztrájkot a béremelés elmaradása miatt. A sztrájkolók a súlyos és sürgős esetek ellátását nem függesztették fel, de elhalasztottak jó néhány sebészeti beavatkozást és műtétet.

   A Szakszervezeti Tanács főtitkára arról nyilatkozott, hogy az egészségügyiek a sztrájkkal munkájuk fontosságára kívánták ráirányítani a kormány figyelmét. "Az egészségügyi dolgozók morálja igen alacsony, úgy érzik, hogy nem törődnek velük, négy éve nem kaptak fizetésemelést" - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

   A hétfői négy órás sztrájkot követően egész héten szigorú szabálybetartást hirdettek a brit egészségügyiek, a túlórázást vagy megtagadják, vagy kifizettetik, a szabályzatban előírt pihenő és étkezési munkaszüneteket az utolsó percig igénybe veszik.

   Hasonló, négy órás sztrájkot már október közepén is rendeztek, akkor 30 éve először léptek sztrájkba az angol egészségügy dolgozói. A minisztérium szerint az egyszázalékos megítélt és beígért fizetésemelést a szakszervezetek túl kevésnek tartják és nem fogadják el. De bármely ennél magasabb béremelés tízezer alkalmazott kényszerű elbocsátásával járna. Ezért állt elő patthelyzet.
 
Forrás: Inforádió