Lázár: senkinek sem kötelező a Miniszterelnökségen dolgozni

Több családos dolgozó is felmondott a tárcánál

 Senkinek sem kötelező a Miniszterelnökségen dolgozni, ez tényleg nem családbarát munkahely - reagált Lázár János arra, hogy a hírek szerint több családos dolgozó is felmondott a tárcájánál, mert nem tudták vállalni a reggel fél 8-tól este fél 6-ig tartó munkaidőt- írja a HVG.

  Mint a versenyszférának, a közigazgatásnak is vannak olyan területei, amelyek az átlagosnál jelentősebb mértékű feladattal, felelősséggel és ehhez kapcsolódóan munkával járnak - írta közleményében Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 
   „Félreértés azonban ne essék: a Miniszterelnökségen dolgozni senkinek sem kötelező. Aki itt dolgozik, tudja, hogy elsősorban szolgálatot és nem munkát vállal” - tették hozzá.
 
  A Magyar Nemzet kedden számolt be arról, hogy több családos dolgozó is felmondott a Miniszterelnökségnél, miután Lázár János tárcájánál tízórás munkanapot vezettek be. A lap szerint a minisztériumi dolgozóknak reggel fél 8-tól este fél 6-ig kell dolgozniuk, a felmondások miatt kieső munkaerőt pedig fiatalokkal pótolták, ami jelentős megtakarítást is jelenthet a tárcának, mivel ők lejjebb vannak a bértáblában.
 
  A Jobbik később közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, ebben azt írták, kifejezetten családellenesnek tartják a Miniszterelnökségen és más állami intézményekben bevezetett napi 10-12 órás munkaidőt. „Felszólítjuk Lázár Jánost, hogy sürgősen vonja vissza embertelen intézkedését, amely egyébként jól példázza azt a fideszes arroganciát és gőgöt, amellyel rabszolgaként tekintenek a magyar munkavállalókra” - írták a pártnál.
 
   Lázár délutáni közleményében úgy fogalmazott, hogy a szolgálatnak és így a munkaidőnek náluk „kezdete van, vége nincs”, ezért a Miniszterelnökség sajnos valóban nem egy családbarát munkahely. „De ezt tudja és tudta minden munkavállaló, aki nálunk vállalt vagy vállal munkát” - írta.
 
   Azt is közölte, hogy tekintettel arra, hogy a kormányt és a minisztériumokat igen gyakran éri az a vád a sajtóban és a közbeszédben egyaránt, hogy nem dolgoznak meg a pénzükért, „kifejezetten érdekes a sajtó jelenlegi aggodalma a minisztériumokban dolgozók fizetésével és munkaidejével kapcsolatban”.
  
   „Megkockáztatva azt, hogy ezen aggodalmak tovább erősödnek, szeretném kijelenteni: a Miniszterelnökségen minden munkatársammal együtt, a jövőben is azon dolgozunk, - ha kell, akkor nem napi 10, hanem 12 órán át, - hogy Magyarország Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő országa legyen” - fogalmazott Lázár.
 
  Ezután hozzátette, hogy ez a tárca a kormány munkájának összehangolásáért, döntéseinek előkészítéséért és végrehajtásáért felelős szervezetként a magyar közigazgatási rendszer egyik legfontosabb, legnagyobb felelősséggel bíró intézménye és ”a Miniszterelnökség gyors, hatékony és eredményes működése minden magyar ember érdeke”.

Forrás: HVG