Ez lehet a kivétel a vasárnapi zárva tartás alól

Ma ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a törvénytervezet által érintett felek

Újabb tárgyaláson próbálják közelíteni álláspontjaikat ma az érintett felek az üzletek vasárnapi zárva tartását előíró törvényjavaslattal kapcsolatban – értesült a Napi Gazdaság Online.
 
  Ma ismét tárgyalóasztalhoz ülnek az üzletek vasárnapi és munkaszüneti napokon való zárva tartását előíró törvénytervezet által érintett felek, s remélhetőleg tovább közelednek majd az álláspontok – közölte a Napi Gazdaság megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára. Glattfelder Béla szerint érdemes szem előtt tartani a hazánkban kialakult kereskedelmi hagyományokat, esetleg biztosítva ezek továbbélési lehetőségét. Aktuális példaként említette a karácsonyhoz kötődő ezüst- és aranyvasárnapokat, amikor lényegében az összes kereskedelmi egység nyitva tart, biztosítva ezzel a lehető legjobb szolgáltatást a vásárlóknak. Hozzátette: a zártkörű megbeszélésre meghívást kapott minden olyan szervezet, amely érdekelt lehet az ügyben.
 
  A Kereszténydemokrata Néppárt frakciója által jegyzett törvényjavaslatot az első tárgyaláson az érintettek nagy többsége ellenezte. Fenntartásokkal értett egyet vele a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, és csak a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, valamint a Munkástanácsok támogatták. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint azt is figyelembe kell venni, hogy az előterjesztés elfogadása mintegy 15-20 ezer dolgozó elbocsátásával járhat. A törvénytervezetet az Országgyűlés parlamenti bizottsága november 18-án vette tárgysorozatba, s amennyiben a parlament is megszavazza, úgy a jogszabály jövő év március 15-én léphet hatályba.
 
   A parlament egyébként tegnap tűzte napirendjére a kormány azon javaslatát, amely megtiltaná a napi fogyasztási cikkek értékesítését azon üzletek számára, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja az 50 milliárd forintot, ám ennek ellenére egymást követő két évben veszteséget jelentenek.

Forrás: Napi Gazdaság