Szóbeli vizsgát is tesznek a tanárok

A portfóliójukat feltöltők 2016-tól kerülhetnek pedagógus II. kategóriába

Néhány napjuk van még a minősítési eljárásban résztvevő pedagógusoknak arra, hogy elkészítsék és legkésőbb hétfő estig feltöltsék portfóliójukat. Ők 2016. január 1-jétől kerülhetnek Pedagógus II. fokozatba – írja a Magyar Hírlap.

  A jövő évi pedagógus-minősítési eljárásra azok jelentkezhettek, akik legalább nyolcéves szakmai gyakorlattal és szakvizsgával rendelkeznek, vagy nincs ugyan szakvizsgájuk, de már legalább harminc évet a pályán töltöttek. Ehhez a pedagógusoknak a szakmai munkájukat bemutató portfóliót kell összeállítaniuk és feltölteniük az erre a célra létrehozott elektronikus felületre. Ennek határidejét egy nappal kitolták, így december 1-jén, hétfőn 23 óráig lehet véglegesíteni a dokumentumcsomagot. 

   A portfólióban szerepelnie kell a szakmai önéletrajznak és a pedagógust foglalkoztató intézmény bemutatásának. Összefüggő írásban be kell mutatni a szakmai életutat, annak állomásait és a további szakmai terveket. Tartalmaznia kell a portfóliónak egy vagy legfeljebb két tematikus tervet, amely egy tanulási-tanítási egység vagy téma menetét mutatja be, ehhez kapcsolódóan pedig hat óra vagy foglalkozás részletes ütemtervét. Csatolni kell egy vagy két csoportprofilt, amely a dokumentált órákon jelen lévő csoportot mutatja be, valamint hospitálási naplót és esetleírásokat, amelyek egy-egy pedagógiai probléma megoldását tárgyalják. Szükség van továbbá négy-hat szabadon választható dokumentumra is, és fontos szempont, hogy a nevelő-oktató munka dokumentumaihoz reflexiókat is csatolni kell. A dokumentumgyűjteményt egyórás szóbeli vizsgán kell majd megvédeni – az ezen megfelelt pedagógusok 2016. január 1-jétől kerülnek át a II. fokozatba és kapják meg az ezzel járó, kiemeltebb fizetést.

  
  A 2013 szeptembere és 2014 január­ja között munkába állt, gyakornoki státusú pályakezdőknek kötelező volt jelentkezni a minősítésre. Erre a Pedagógus I. státusba kerüléshez van szükségük, amelybe akkor sorolják át őket, ha a minősítővizsgán legalább hatvanszázalékos eredményt érnek el.
 
Újabb javaslatok a köznevelési törvényhez

   Több ponton is változtatnának kormánypárti képviselők az ezen a héten az Országgyűlésben napirendre került nemzeti köznevelési törvény módosításán. Az egyik fideszes javaslat szerint a törvény szellemiségével, a köznevelési feladatok közszolgálatként történő felfogásával és definiálásával nincs összhangban az, hogy gazdasági társaságok is nyújthassanak pedagógiai-szakmai szolgáltatást, ezért ezt a lehetőséget törölné. Egy másik indítvány elhatárolná a feladatokat, egyértelműsítve, hogy a működtető dolga a köznevelési feladatellátáshoz szükséges ingó- és ingatlanvagyon (például épület, udvar, konyha) működtetése, míg a fenntartó felel azon ingóvagyonért (bútorzat, taneszközök), amelyek közvetlenül a köznevelési tevékenységhez kapcsolódnak. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az Ikotity István LMP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában felhívta a figyelmet arra hogy az állam által átvett kiadók tankönyveinek ára átlagosan tizenöt százalékkal csökkent az előző évhez képest.
 
Profiltisztítás

   Egyetért a felsőoktatás profiltisztításával a Professzorok Batthyány Köre, de irreálisnak tartja, hogy az ágazat 2030-ra képes legyen külső források bevonásával finanszírozni magát. Közölték, alapkutatásokat nem lehet megrendelésekkel irányítani, és ahhoz, hogy a végzettek ne csak értékes munkavállalók, hanem a társadalom széles látókörű tagjai legyenek, támogatni kell a humán- és társadalomtudományokat. Elhibázott lenne szerintük a felsőoktatást minden szinten piaci alapon működőként kezelni.
 
Forrás: Magyar Hírlap