Rengeteg munkahelyet lehetne megmenteni

A csődök legnagyobb része elkerülhető

 A tagállamok fele nem ültette át törvénykezésébe a fizetési késedelemről szóló uniós direktívát, amellyel az európai munkaadók szövetsége szerint a csődök legnagyobb része elkerülhető lenne – írja a Napi Gazdaság.

  A tagországok 2011-ben állapodtak meg a probléma uniós szintű rendezéséről, ami többek között rögzíti, hogy az állami megrendelésekért a teljesítést követően 30 napon belül fizetni kell. A gyakorlatban ezzel szemben az átlagos késés 65 nap, ám a rekorder Olaszországban 180 nap.
 
   Az Európai Bizottság (EB) saját becslése szerint 180 milliárd euró veszteség éri a gazdaságot, ennyit forgatnának vissza, ha mindenki pontosan fizetne. Vagyis ezt is növekedésre lehetne fordítani, így pedig munkahelyek teremtésére. A késedelmek főként a kis- és középvállalatokat érintik, de a körbetartozás a fő oka az uniós csődök 96 százalékának, arról nem beszélve, hogy a hitelnyújtás megtagadásának is legfontosabb indítéka. A Business Europe arra inti a tagállamokat, hogy mielőtt belevágnak az EB által javasolt 315 milliárd eurós gazdaságélénkítő programba, vegyék fontolóra a direktíva minél előbbi átültetését, mert hiánya akadályozza az áruk és szolgáltatások belső piaci szabad áramlását. Egyúttal megállapítják, hogy a közszféra késlekedésének oka az adminisztrációs rendszer rossz szervezettsége és elavultsága.
 
   Aggasztó saját felmérésük szerint az elmaradt kifizetések egyre növekvő összege. Míg 2004-ben a forgalom 1,9 százalékát tették ki a rosszul teljesítő fizetések, addig 2013-ra ez már 3,1 százalékra emelkedett, és az átlagnál rosszabbul sújtotta a kkv-kat, több mint négy százalékuk számolt be a problémáról. A kkv-k brüsszeli érdekképviselete, az UEAPME éppen ezekre hivatkozva fordult az új EB-hez, hogy vizsgálják felül a direktívát és tegyék lehetővé, hogy a renitens állam kompenzálja a cégeket, például az áfa vagy a társasági adó mérséklésével, amivel megelőzhető a vállalat csődbe jutása. Egyébként a leginkább érintett ágazat az építőipar, amely gyakran eltekint a direktíva által előirányzott késedelmi kamat felszámításától is, mert nem akarja kockáztatni üzleti kapcsolatait.
 
   A legfegyelmezettebb megrendelők az északi országokban vannak, és jó tapasztalatokat kínál a konfliktus esetére életbe léptetett brit és francia közvetítői modell.
 
Forrás: napigazdasag.hu