Vasárnapi zárva tartás: Szombati zsúfoltságot jósolnak a plázákban

A kereskedelemben jelenleg is munkaerőhiány van?

A kormány támogatja a vasárnapi zárva tartást – mondta Varga Mihály. Az intézkedés várható hatását azonban még nem lehet számszerűsíteni a gazdasági miniszter szerint. A szakértők azonban vasárnap pangó plázákat, pénteki és szombati zsúfoltságot prognosztizálnak, és az emberek nem fognak átszokni a kisboltokba – írja a Világgazdaság.

   A kormány támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozására vonatkozó kezdeményezést – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Egy kérdésre válaszolva a közölte, a jogszabály végleges formája még nem ismert, azt még nem fogadta el a törvényhozás, ezért egyelőre az intézkedés várható hatására vonatkozó számokat sem lehetett véglegesíteni. Megjegyezte, hogy az egyik szakszervezet korábbi közlése szerint a kereskedelemben jelenleg is munkaerőhiány van.
 
  Azok, akik mindeddig a jelenlegi nyitvatartási gyakorlat továbbvitelének pártján álltak, most nagyon sajnálják Varga Mihály bejelentését – nyilatkozta lapunknak Vámos György . Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára hozzátette: amennyiben a boltok vasárnap zárva lesznek, mindazokkal a káros hatásokkal, amelyekről már korábban is szó volt, így például az elbocsátásokkal, sajnálatos módon számolni kell.
 
   Arra a kérdésünkre, hogy miután a Fidesz, a KDNP és a kormány is támogatja a vasárnapi zárva tartást, nem érzi-e lefutottnak a vitát, Vámos György úgy reagált: a fociban is a sípszóig kell küzdeni, a kérdés akkor dől majd el, amikor az országgyűlés megszavazza a vonatkozó jogszabályt.

   Ha a nagyobb üzletek nem tarthatnak nyitva a bevásárlóközpontokban, akkor lehet, hogy a kisebb boltoknak sem lesz érdemes nyitva tartaniuk vasárnap – mondta a Világgazdaságnak Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének a főtitkára. Ezt azzal magyarázta, hogy az emberek valószínűleg kevésbé szívesen mennek el bevásárlóközpontokba, ha a boltok nagy többsége zárva van.
 
   Vámos szerint a vasárnapi nyitvatartási tilalom hatására minden bizonnyal az érintett kereskedelmi szereplők is változtatnak üzletpolitikájukon. Ha a kormány kötelezővé tenné a vasárnapi zárva tartást, akkor az 20 ezer ember munkáját tenné feleslegessé csak a kereskedelemben, ezen felül például a biztonsági őrök, valamint a takarítószemélyzet, és a többi kapcsolódó dolgozó munkája is veszélybe kerülne.
 
  Az MBSZ is úgy látja, hogy a kereskedelmi dolgozókat negatívan érinti majd a változás. – Németországban meg lehet élni heti öt nap munkából, Magyarországon azonban nem ez a helyzet. A hétvégi pótlék fontos a dolgozóknak a megélhetéshez, amitől eleshetnek – emelte ki Balatoni Judit. Az MBSZ egyetért a kormánnyal, hogy a szektor dolgozói alul vannak fizetve, ám ez az intézkedés nem segít a problémán.
 
   Mint szakszervezet, alapvetően a vasárnapi zárva tartás mellett állunk, most azonban másként látjuk a helyzetet – mondta el a Világgazdaságnak Sáling József. A szektor legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke lapunknak kijelentette: a jelenlegi adóváltozások és egyéb intézkedések világossá tették, hogy egy igen erős támadás indult a kereskedelem ellen. Ebben a formában és jogi környezetben nem tudjuk támogatni a felvetést. Ha azonban bevezetik a módosítást, azt tudomásul vesszük – tette hozzá.
 
   Arra a felvetésre, hogy az intézkedés elbocsátásokat eredményezne, Sáling úgy válaszolt: a leépítések nem a vasárnapi zárva tartás miatt, hanem inkább az élelmiszerlánc-felügyeleti díj drasztikus megemelése miatt fog bekövetkezni. Ez 30 milliárd forintos kiadást jelent a legnagyobb szereplőknek – tette hozzá. Az elnök szerint ez a megemelkedett „különadó” azzal a fenyegetettséggel párosítva, hogy a kereskedelmi cégek nem lehetnek két évnél tovább veszteségesek, egyértelműen munkahelyeket veszélyeztet.
 
Kényelmesen vásárolunk
 
  Sokan veszítik el majd a munkájukat, és a kormány célja nem is fog megvalósulni. Balatoni Judit kiemelte: a forgalom nem fog átterelődni a kisboltokba, ahogy a kabinet szeretné, a vásárlók ugyanúgy a bevásárlóközpontokba és a nagy áruházakba fognak járni, csak nem vasárnap. Az elmúlt tíz-tizenöt évben az emberek megszokták, hogy kényelmesen vásárolnak olyan bevásárlóközpontokban, ahol mindent megtalálnak, ezért a kisboltok biztos, hogy nem profitálnak majd a vasárnapi nyitva tartás korlátozásából. Szerinte a pénteki és a szombati nap még zsúfoltabb lesz, amikor egyébként is a legtöbben mennek el a plázákba.
 
Forrás: Világgazdaság