Akit kirúgnak a vasárnapi boltzár miatt, az jó lesz majd közmunkásnak

„A tervezettnél korábban valósulhat meg a teljes foglalkoztatottság”

A teljes foglalkoztatás eléréséről, illetve a boltok vasárnapi zárva tartásáról is kérdezték Orbán Viktort a közrádió péntek reggeli műsorában. Véleménye szerint a szociális kifizetések leépítését a közmunka növelésével párhuzamosan pótolják majd – írja a Pénzcentrum.

Teljes foglalkoztatottság
 
  A tervezettnél korábban valósulhat meg a teljes foglalkoztatottság, vagyis 2018 előtt - vélekedett Orbán Viktor. A kormányfő kiemelte: lépcsőzetesen alakítják át a segélyezés rendszerét. A szociális kifizetések leépítését a közmunka növelésével párhuzamosan pótolják majd. Ezt kell jól menedzselni - mondta.
 
Vasárnapi boltzár
 
   Hosszú ideig vitattuk ezt a kérdést. Nehéz megmondani, mi volt a döntő érv. Az én számomra a legerősebb érv az osztrák és a német rendszer volt. A modern világ nem ezen az ösvényen halad. Mi kitartunk a mellett, hogy vasárnap senkit se lehessen dolgoztatni. És ezt a kereskedelemben lehet a legkönnyebben megvalósítani. Törekednünk kell arra, hogy senkit se lehessen dolgoztatni vasárnap - árulta el a miniszterelnök arra vonatkozóan, támogatja-e a kötelező vasárnapi boltzárat. Hozzátette: A kérdés akkor dől el, amikor szavaz erről a Parlament. De egy irányú vitát látok.
 
Akit kirúgnak a vasárnap boltzár miatt, az jó lesz majd közmunkásnak
 
  Érdekesség, hogy bár a miniszterelnök szerint egy irányú vita zajlik a kérdést illetően; a vasárnap zárva tartásról tartott szerdai egyeztetésen a Nemzetgazdasági Minisztériumban a résztvevők többsége ellenezte az intézkedést.

   Vámos György az Országos Kereskedelmi szövetség főtitkára beszámolt arról, hogy immáron harmadik alaklommal egyeztetett a minisztérium az érintettekkel, és kiemelte, hogy már két szakszervezet, a Liga és a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete is inkább az intézkedés ellen foglalt állást. Az ellenzők úgy vélik 20-30 ezres elbocsátást is okozhat a tervezett intézkedés.
 
Forrás: Pénzcentrum