Felháborodtak a közszolgák

Egyáltalán nem keresnek olyan jól, mint azt hiszik róluk

Egyáltalán nem keresnek olyan jól, mint azt hiszik róluk – áll a közleményükben. Van, akinek tíz éve változatlan a bére, miközben napi 9-10 órát dolgozik.
 
   „Örömmel hallgatjuk, olvassuk a közmédia folyamatos pozitív híreit, melyek szerint az elmúlt év átlagos bérnövekedése az öt százalékot is meghaladta” – áll a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének közleményében. Szerintük ezután joggal kérdezhetik, hogy a közszolgálatban dolgozók miért maradnak ki a béremelésekből, közülük egyesek már tíz éve.  Az állami és önkormányzati dolgozók egyre nagyobb hányada csúszik a megélhetési küszöb alá, pedig hosszú ideje napi 9-10 órát dolgoznak – írják.
 
   A közlemény kitér arra, hogy sokan hiszik azt, hogy az állami alkalmazottak stabil munkahelyen dolgoznak és jól keresnek. Ma már ebből semmi nem tapasztalható – vélik. Egy középfokú végzettségű kormánytisztviselő 41 évesen 90 ezer forintot keres, aminek reálértéke az elmúlt hat évben 30 százalékkal csökkent. „Ha a kormány szociálisan egy kicsit is érzékeny és valóban társnak tekinti a munkatársait, akkor nem tűrheti, hogy hűséges szolgá(ló)i nyomorogjanak” – írják, követelve, hogy a közszolgálat minden szektorában biztosítsa a kormány legalább a 2008-as reálkereseteket.