Nincs egyesség a minimálbér-emelésről

Csütörtökön pedig folytatódik a tárgyalássorozat

 Nincs megállapodás a jövő évi minimálbérről, csütörtökön folytatódhat az egyeztetés a Versenyszféra és a Kormány Állandó Érdekegyeztető Fóruma monitoring bizottságában. A közszféra szakszervezetei által megfogalmazott követeléseket azonban elutasította a kormány, így a munkavállalói oldal pénteken egyeztet a tiltakozás formájáról. Jövő hétfőre pedig félpályás útlezásáros demonstrációt szervez több szakszervezet is a korkedvezményes nyugdíj megtartása, a jövő évi béremelések, a Munka törvénykönyvének módosítása érdekében – írja a Napi Gazdaság.

   A jövő évi minimálbér emelésről szóló mai egyeztetésen sem kerültek közelebb a szakszervezetek és a munkáltatók által korábban közölt számok: előbbiek továbbra is ragaszkodnak a reálbér növekedést hozó 4-6 százalékhoz, míg utóbbiak továbbra is 1,8 százalékot ajánlottak. A kormányoldal egyébként érdekképviseleti forrásból származó értesüléseink szerint korábban már elutasított minden, az elfogadott adótörvény módosításával kapcsolatos javaslatot.
 
   Felmerült azonban egy új lehetőség, a szakszervezetek egy komplett, a kötelező bérelemeken és az országos bérajánláson túlmutató javaslatcsomagot terjesztettek elő, elfogadása esetén pedig bizonyos feltételek mellett hajlandóak lennének elmozdulni a most megfogalmazott béremelési követelésektől - mondta a Napi Gazdaságnak Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke, részletekbe azonban nem bocsátkozott. A csomag kapcsán várják a kormány továbblépéshez szükséges válaszát, ami a szerdai kormányülésen akár meg is születhet. Csütörtökön pedig folytatódik a tárgyalássorozat.
 
   Dávid Ferenc a VOSZ főtitkára is megerősítette a Napi Gazdaságnak, hogy a munkáltatói oldal is látja, hogy van értelme a tárgyalásoknak, szerintük is van esély az egyeztetések folytatására. A mai VKF ülést azonban nem kommentálta. Azt viszont megerősítette, hogy a munkaadói oldal nyitott a csomag elemeiről folytatott egyeztetésekre.
 
    Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) mai ülése például a munkavállalói oldalt alkotó szakszervezetek tárgyalóasztaltól való felállásával végződött a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül közreadott közleménye szerint. A kormány ugyanis egyértelműen elutasította a szakszervezetek több éves bérfelzárkóztatási programját, és annak első elemét - a közszolgálati dolgozók egységes, minimum 5 százalékos emelést januártól - is. Az NGM számításai szerint egyébként ez 50 milliárd forintot igényelne a jövő évi költségvetésből. A SZEF szerint ezzel a válasszal a kormány tovább mélyíti a dolgozói szegénységet, munkáltatóként semmibe veszi a több mint 660 ezer közszolgálati munkavállalót. Ez pedig elfogadhatatlan, ezért az OKÉT munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek abbahagyták a kormánnyal történő további egyeztetést, és december 12-én egyeztetnek a tiltakozás közös formájának a megtalálásáról.
 
   A feszültség egyértelműen nő a munkavállalói oldalon. Az elmúlt hetekben több különböző ágazati érdekképviselet is tiltakozó megmozdulást tartott a fővárosban, több- kevesebb résztvevővel. Legutóbb, a múlt héten a korkedvezményes nyugdíj megtartása, a sztrájkjog visszaállítása, illetve a közszféra bérfelzárkóztatása érdekében. Jövő hétfőre pedig már félpályás útlezárásokat tervez a LIGA kezdeményezésére több, különböző konföderációhoz tartozó szakszervezet is. A követelések már nemcsak a korkedvezményes nyugdíj megtartásával kapcsolatosak - amire egyébként szeptember óta nem érkezett hivatalos válasz a kormányoldalról -, hanem a Munka törvénykönyve módosítása mellett a jövő évi béremelésig terjednek.
 
Forrás: Napi Gazdaság