Jövő szeptember után vizsgálnák a magánnyugdíjpénztár tagdíjbefizetést

Törvényalkotási bizottság:

Egyértelműsíti a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó szabályozás hatályát egy a törvényalkotási bizottság által csütörtökön elfogadott módosító javaslat. Ennek értelmében jövő szeptember után lehet vizsgálni a megelőző hat havi tagdíjbefizetéseket.

    A 2015-ös költségvetést megalapozó törvényjavaslat szerint meg kell  szüntetni azt a magánnyugdíjpénztárat, ahol a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a tagok kevesebb mint 70 százaléka fizette be a kötelező havi tagdíjat.

    A nemzetgazdasági tárca már korábban jelezte, hogy a jogszabály nem lesz visszamenőleges hatályú. Varga Mihály miniszter december 1-jén azt nyilatkozta, hogy 2015 szeptemberétől lehet vizsgálni a megelőző hat havi tagdíjbefizetést. A csütörtökön a testület által elfogadott módosítás ezt úgy határozza meg, hogy szeptember 30-át követően kell azt vizsgálni.

    A Horizont Magánnyugdíjpénztár a megalapozó törvények beterjesztésekor azt közölte: ha január 1-jétől él a változtatás, akkor a jelenleg működő pénztárak közül egy sem teljesíti ezt a feltételt.