Az MNV megállapodott az érdekképviseletekkel

Több mint 16 ezer dolgozót érint

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az elmúlt időszakban több egyeztető fórumot is tartott a regionális Közlekedési Központok vezetőivel és a Volán társaságoknál működő szakszervezetek képviselőivel. A találkozóknak köszönhetően öt régióban már meg is született a megállapodás a munkáltatók és az érdekképviseletek között az egységes foglalkoztatási, bérezési feltételekben – olvasható a profitline.hu oldalán.

  A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2012-ben kezdeményezte és indította el ezt a fórumot, annak érdekében, hogy az érdekképviseletek jelentős szakmai tapasztalatukkal képviselve a munkavállalói érdekeket, operatívan bekapcsolódjanak az integrációs folyamatba és javaslataikkal segítsék a strukturális átalakítás zökkenőmentes lebonyolítását. A beszélgetések témája minden esetben a Volán társaságok régiós átalakításának a munkavállalókat foglalkoztató aktuális kérdései, illetve a társaságok jövője, a tervezett járműmodernizációs program volt.
 
   Az MNV Zrt. aktív koordinációjával, közreműködésével a regionális társaságoknál lefolytatott tárgyalások a munkavállalók érdekeinek figyelembevételével eredményesek voltak. Ezek alapján öt régióban teljes konszenzus jött létre, a felek megállapodtak a kollektív szerződések fő feltételeiben. A dokumentumok részletes kidolgozása ezeknél a társaságoknál már folyamatban van, hamarosan aláírásra is kerülhetnek. Ezek a szerződések mind a munkáltatók, mind a munkavállalók érdekeit szem előtt tartják. Kitérnek többek között a munkahelyek megőrzésére, a munkavállalók béren kívüli juttatásaira, valamint a foglakoztatási feltételekre, a munkaidő beosztásokra is. A helyi regionális kollektív szerződések aláírása a munkavállalók számára kifejezetten előnyös, hiszen kedvezőbb foglalkoztatási viszonyokat tesznek lehetővé, mint a Munka Törvénykönyve. Az új kollektív szerződések alapfeltételeiben történt megállapodások – ezáltal a kedvezőbb munkavállalói feltételek megteremtése – több mint 16 ezer dolgozót érintenek.

Forrás: profitline.hu