Ha sokat hiányzik a gyerek az oviból, ugrik a családi pótlék

Kötelező részvétel

 Ha túl sokat hiányzik majd a gyerek igazolatlanul az óvodából, akkor szüneteltethetik a családi pótlék folyósítását. A magánnyugdíjpénztáraknál emellett csak jövő év szeptemberében nézik meg, hogy megvolt-e a 70 százaléknyi fizető tag az elmúlt fél évben, az állam pedig odaad ingyen egy csomó ingatlant az egyházaknak a törvényalkotási bizottság 2015-ös költségvetéshez benyújtott összegző módosító javaslata szerint – olvasható a HVG-ben.

  Benyújtotta a törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatát a 2015-ös költségvetést megalapozó törvényhez. A javaslatból több érdekesség is kiderül.
 
  Például ha az adott évben indokolatlanul 20 napot hiányzik egy gyerek az óvodából, akkor a gyámhatóság a nevelési-oktatási intézmény vezetőjének jelzése alapján kezdeményezheti a kincstárnál a családi pótlék folyósításának szüneteltetését. Indokként a javaslat azt hozza fel, hogy ezzel is ösztönöznék a kötelező részvételt az óvodákban (jövő év szeptemberétől lesz kötelező az óvoda).
 
   A javaslatban emellett szerepel az, a kormány által már korábban hangoztatott elem is, hogy a magánnyugdíjpénztárak jogutód nélküli végelszámolással történő megszűnésére vonatkozó rendelkezést – mely akkor lép életbe, ha a tagok kevesebb, mint 70 százaléka fizet tagdíjat– először 2015. szeptember 30-át követően kell az ezt megelőző hat hónap vonatkozásában alkalmazni. Ezzel a javaslat indoklása szerint egyértelművé válik, hogy a rendelkezés nem alkalmazható visszamenőlegesen, csak a jövőre vonatkoztathatóan. A pénztáraknak és a tagoknak a módosító javaslat elfogadása esetén kellő idő fog rendelkezésre állni a tagdíj-fizetésről való döntésre a javaslat szerint.
 
   A javaslat emellett azt is tartalmazza, hogy az állam egy sor ingatlant ingyen tulajdonba ad különböző egyházaknak például hitéleti, ifjúságnevelési, szociális múzeumi, kert célokra. A javaslat emellett a kőbányai önkormányzat számára is ingyen tulajdonba ad állami ingatlanokat.
 
   A módosító javaslat emellett arról is rendelkezik, hogy a helyi iparűzési adóbevételt csak korlátozottan lehessen az önkormányzati dolgozók fizetésére fordítani. A javaslat indoklása szerint ez a megoldás biztosítja, hogy a helyi iparűzési adóból az önkormányzati hivatalok dolgozóinak személyi juttatásait nem, illetve csak az elismert létszám állami támogatásból nem fedezett részében lehet finanszírozni.
 
Forrás: HVG