Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége: A vásárlók és a munkavállalók járnak rosszul

Közel kétmillió ember jár jelenleg vasárnap az üzletekbe

A forgalom nem fog áthelyeződni a vasárnap is nyitva tartó kiskereskedésekbe a szupermarketekből – véli a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára. Balatoni Judit, a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában hozzátette, vélhetően az első időszakban lesz némi visszaesés a boltok forgalmában, de rövid időn belül alkalmazkodni fognak az emberek és ha már nem, péntek délutánra teszik át a korábbi, vasárnapi bevásárlásukat.

   Gazdaságilag kis hatása lesz a döntésnek, ezzel szemben a vásárlóknak több kényelmetlenséget okoz majd. Közel kétmillió ember jár jelenleg vasárnap az üzletekbe – mondta Balatoni Judit. Mellettünk az alkalmazottak egy része is rosszul jár. Többségüknek a vasárnapi pótlékról kell majd lemondaniuk, de lesznek, akik az állásukat is elveszítik majd a döntés nyomán. 


  „Nagyon kis esélyt látunk arra, hogy számunkra kedvező döntés történne a holnapi szavazáson” – tette hozzá az MBSZ főtitkára, aki megjegyezte, a törvény elfogadása esetén jövő márciusban lép életbe. Ha a szakmai érvekre nem hallgatnak a döntéshozók, úgy a jövő év első negyedében más jellegű akciókra is kényszerülhetnek. 


   „A következmények egyelőre csak megsaccolhatóak, de azt láttuk, hogy mikor Horvátországban záratták be az üzleteket, hat hónappal később meggondolták magukat.”