Karácsonyi jutalmat kapnak a postások

Még soha olyan kevesen nem dolgoztak a vállalatnál, mint most

 Már javában tartanak a bértárgyalások a Magyar Postánál és már részmegállapodás is született arról, hogy még az ünnepek előtt egyszeri juttatást kapnak a munkavállalók – írja a Világgazdaság.

  Péntekig nettó 20 ezer forintot és 10 ezer forint utalványt kapnak azok a dolgozók (óraelfoglaltság arányában), akiknek legalább július 1-ig munkaviszonya volt az állami vállalattal. Összességében a postások közel 93 százaléka kap jutalmat még karácsony előtt.
 
   Mivel a Magyar Postánál mintegy 30 ezer ember dolgozik, ezért a társaság költségvetését mintegy félmilliárd forinttal terhelheti meg a kifizetés. Nem részesülhet viszont a juttatásból, aki premizált munkakört töltött be.
 
  „Készülünk a bér és a teljesítmény-elismerés tárgyalásaira. A tárgyalások számos fordulóban zajlanak, és egy-egy részinformáció megtévesztő lehet, feleslegesen generálva indulatokat. Tárgyalódelegációnk kötelessége, hogy a tárgyalások során tolmácsolja a munkavállalói elvárásokat, azokat a tényeket, hogy milyen körülmények között dolgoznak, milyen csekély jövedelemből próbálnak megélni kollégáink” – írta Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke.
 
   Az idei bérmegállapodás februárra született meg a Magyar Postánál: márciustól sávosan 2-3,5 százalékkal vagy 10-12 ezer forinttal nőttek a bérek. Egyszeri kifizetéssel pedig 40-45 ezer forintot kaptak a postások. A bérfejlesztés során a béremelés 50 százaléka alanyi jogon járt a munkavállalónak, a másik 50 százalékos részt a munkáltató differenciáltan osztotta szét a teljesítményeket és a munkavégzés minőségét figyelembe véve. A választható béren kívüli juttatások éves mértéke idén 212 ezer forint fejenként. A teljes munkaidőre vetített átlagkereset nagysága a 2012-höz viszonyítva 0,9 százalékkal emelkedett. Még soha olyan kevesen nem dolgoztak a vállalatnál, mint most: a foglalkoztatottak átlagos létszáma szeptember végén 30731 fő volt, ők összesen 16,2 milliárd forintot kerestek. Mintegy hatszáz embernek szűnhetett meg a munkaviszonya, hiszen a második negyedévben még 31322-en dolgoztak a vállalatnál.

Forrás: Világgazdaság