Kidobott pénz a mentőknél is

Csaka háziorvosi szintre koncentrál a kormány

Kidobott pénznek tartja a sürgősségi ellátásra és azon belül a mentésre költött uniós milliárdokat a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság, amely évek óta a struktúra újratervezését szorgalmazza, de ehelyett most is csak egy kiragadott elemre, a háziorvosi szintre koncentrál a kormány – írja a Világgazdaság.

   A sürgősségi ellátás egészére a rendszertelenség jellemző, ennek a jelei látszanak időről időre az Országos Mentőszolgálatnál is - állítja a társaság elnöke. Berényi Tamás szerint a mentők, az utóbbi években a betegszállítással, irányítással, oktatással megnövelt feladataikhoz képest, bizonyosan nem rendelkeznek minőségében és mennyiségében megfelelő humánerőforrással, illetve a szükséges tárgyi feltételekkel. Különösen a közép-magyarországi régióban nagy a baj, itt jószerivel a szerencsén múlik egy akut beteg sorsa – fogalmazott. A közelmúltbeli eset, amikor egy budapesti nőhöz 68 perc alatt ért ki a mentő, és a késlekedés a beteg életébe került, igazolja az elnök szavait. Ennek nyomán, illetve „a közép-magyarországi régióban tapasztalt anomáliák” miatt bízták meg a Mentőszolgálat egykori főigazgatóját, Göndöcs Zsigmondot: javasoljon olyan intézkedéseket, amelyek rövid távon is javítják a hatékonyságot, de a hosszú távú biztonságos működést is megalapozzák. Erre több hónap áll Göndöcs Zsigmond rendelkezésére, aki azonban – amint lapunknak elmondta - bízik abban, hogy „különböző szervezési intézkedésekkel” már a közeljövőben olyan szinten sikerül növeli a fővárosi mentőkapacitást, hogy az ide rendelt Pest megyei mentőegységeket fokozatosan visszaengedhetik eredeti állomáshelyükre. A szakember hozzátette: az egész országra vonatkozóan folyik egy feladat- és kapacitás-felülvizsgálat, amelynek nyomán kiderül, mely területeken több mint elegendőek, illetve hol elégtelenek a rendelkezésre álló erőforrások.
 
   A Mentőszolgálat az elmúlt években 11 milliárd forintnak megfelelő uniós támogatást nyert el 22 új mentőállomás építésére, 60 felújítására, valamint 4,1 milliárdot a mentésirányítási rendszer fejlesztésére. A szakemberhiány mérséklésére pedig - csaknem 200 millió forint uniós támogatással – egy új munkakört kreáltak: a mentőápolói és gépjármű-vezetői kompetenciákat egyaránt megkívánó mentőtechnikusit. Sokszor ugyanis azért nem tudnak mentőautót indítani, mert szabadság, betegség vagy felmondás miatt a mentőegységből hiányzik a gépjárművezető, a mentőápoló vagy a mentőtiszt/mentőorvos.
 
   Az Országos Mentőszolgálatnál jelenleg 7735 közalkalmazott dolgozik, és amint azt a szaktárca parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre közölte: az eset- és mentőgépkocsik jelenlegi mennyisége is garantálja a mentés biztonságos ellátását. Rétvári Bence hozzátette: idén 19,7 milliárd forintot fordítottak az OMSZ dolgozóinak személyi juttatásaira, jövőre erre több mint 20 milliárd forint jut majd.

Forrás: Világgazdaság