Jön a tagdíj a kasszáknál

Még az év végéig eldöntik, mennyit kell fizetni

Minden magánnyugdíjpénztár tart egy közgyűlést még decemberben, ahol döntenek a kötelező tagdíjról. A pénztárak néhány száz vagy ezer forintos havi tagdíjat határoztak meg, és továbbra is várják az adományokat – írja a Világgazdaság.

   Gyorsan reagáltak a magánnyugdíjpénztárak a bezárásukkal fenyegető törvényjavaslat elfogadására. A jogszabály szerint jövő szeptember 30-tól vizsgálni kell majd az intézményeknél a tagdíjat fizető tagok arányát, és ha az fél éven belül legalább két hónapban 70 százalék alá csökkent, el kell rendelni a pénztárak végelszámolását. A Szövetség Magánnyugdíjpénztár még a törvényjavaslat elfogadását sem várta meg, már december 12-én megtartotta a közgyűlését. Ezen 400 forintos havi minimális tagdíjat írtak elő a tagoknak – korábban náluk nem volt kötelező tagdíj –, emellett évente 5 ezer forintos működési célú adományt szeretnének, hogy biztosíthassák a fennmaradásukat. A legnagyobb érintett intézmény, a Horizont, december 30-ára hívta össze a közgyűlését, amelyen dönthetnek majd a tagdíj mértékéről és a befizetés szabályairól is. A pénztárnál eddig nem volt kötelező tagdíj, adományt viszont vártak a tagoktól, amelynek a mértéke negyedévente 3 ezer forint. Jövőre a tagdíjak 2,5 százalékát vonhatják majd el a pénztárak a működésükre, ahhoz, hogy a Horizont pusztán a tagdíjakból megéljen, 15-17 ezer forintos tagdíjat kell majd előírnia. Ennyit azonban aligha tudna befizetni a tagság 70 százaléka, így a várható tagdíj ennél alacsonyabb lesz.
 
   Az intézmény működését így továbbra is vegyes finans zírozással oldanák meg, a tagdíjakból elvont összeg mellett adományokat is gyűjtenének. 
Az MKB Magánnyugdíjpénztár is még az idén megtartja közgyűlését, amelyen a tagdíjfizetés lesz a fő téma. A négy közül az MKB az egyetlen olyan pénztár, amelynél eddig is volt kötelező tagdíj, ennek a mértéke havonta ezer forint volt. A közgyűlési meghívó szerint a minimális tagdíj továbbra is ennyi lesz, a befizetését viszont ezentúl havi rendszerességgel várják majd el, azt javasolják, a tagok adjanak a bankjuknak rendszeres átutalási megbízást a tagdíjfizetésre.
 
   A befizetett tagdíjak alapok közötti jóváírása is változik, a fedezeti számlára a 97,5 százalékuk kerül, a működési tartalékba 2,4 százalékot, a likviditási tartalékba 0,1 százalékot helyez majd a pénztár. Az MKB is vegyes finanszírozásban tervezi a hosszú távú fennmaradást, ezért havi 1000 forintnyi adományt is kér majd a tagoktól.
 
   A Budapest Magánnyugdíjpénztár is tart egy közgyűlést december 30-án. A meghívó szerint jó néhány napirendi pontot megvitatnak majd, ezek között lesz a 2015-ös pénzügyi terv és az ötéves pénzügyi terv elfogadása is. Az egyik napirendi pont a „nyugdíjpénztár működését befolyásoló jogszabályi és egyéb változások hatása”. A napirendi pontokhoz tartozó írásos előterjesztéseket hétfőtől lehet majd elérni. A Budapest Magánnyugdíjpénztár eddig sem adományt, sem tagdíjat nem kért a tagjaitól, jövőre azonban legalább ez utóbbit kénytelenek lesznek elkérni, ha nem akarják kockáztatni ősztől a végelszámolást.
 
Elvileg könnyebb lesz
 
   Ha rá tudják venni a tagokat a tagdíj fizetésére, elvileg könnyebb lesz jövőre a pénztárak élete, mint eddig. A kasszák a működésükre 2011 óta csak a befizetett tagdíjak 0,9 százalékát vonhatják el, jövőre ez az arány 2,5 százalékosra emelkedik. Ez is lényegesen kisebb a 2011 előtti 4,5 százaléknál. A vagyonkezelésre is kétszer annyit költhetnek a pénztárak, mint eddig, 0,2 százalékról 0,4 százalékosra emelkedik a vagyonkezelési díj maximuma. A pénztártagoknak kedvez az a változás, hogy végre szabályozták, hogyan juthatnak hozzá a nyugdíjkorhatár betöltése után a felhalmozott megtakarításhoz.
 
Forrás: Világgazdaság