Túlteljesíti a nyugdíjasok számára tett ígéretét a kormány

0,9 százalékos reálérték emelkedésre számíthatnak

2013 és az idei év után úgy tűnik, hogy bizonyos feltételek fennállása esetén jövőre is túlteljesíti a nyugdíjasok számára tett ígéretét az Orbán-kormány – írja az mfor.hu.

   Az Orbán-kormány egyik szinte kőbe vésett célkitűzése a nyugdíjak reálértékének megőrzése, ennek értelmében a várható infláció mértékével évről évre emelik a nyugdíjakat. A tavalyi év után azonban idén is kedvezően alakultak a körülmények, és úgy tűnik, ez 2015-ben sem lesz másként.
 
  Idén a nyugdíjakat a költségvetés tervezésekor használt 2,4 százalékos várt infláció mértékével emelték. A gyakorlatban azonban a rezsicsökkentések, illetve a második félévben az olajár zuhanása miatt csökkenő üzemanyagárak deflációba húzták a fogyasztói árindexet. Ebből is kiindulva a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb prognózisa szerint idén 0,2 százalékos defláció lesz. Vagyis ez azt jelenti, hogy 2013 után idén sem csak a reálértékek megőrzéséről lehet beszélni, hanem reálszintű növekedésről. Az emelés és a várt infláció tükrében 2,6 százalékkal érnek többet idén a nyugdíjak.
 
   Jövőre az elfogadott költségvetés értelmében 1,8 százalékkal emelik a nyugdíjakat, ezzel párhuzamosan a legfrissebb, jegybanki előrejelzés 0,9 százalékos jövő évi inflációt feltételez. Igaz, ehhez szükséges az is, hogy a mostanihoz hasonló alacsony szinten stagnáljanak az olajárak az előttünk álló évben. Mindenesetre a jelenleg rendelkezésre álló adatok tükrében jövőre így 0,9 százalékos reálérték emelkedésre számíthatnak a nyugdíjasok.
 
  A 2013-as 3,4, az idei várható 2,6 és a jövő évi 0,9 százalékos reálnövekedés összesen 3 év alatt 7 százalékos felhalmozott értéknövekedést jelent a nyugdíjaknál.
 
   Ezeket a számadatokat érdemes és érdekes lenne összevetni a minimálbér alakulásával, ám a korábbi évekkel ellentétben az év vége előtt 13 nappal még semmilyen megállapodás nem született a kérdésben a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. A jövő évre vonatkozóan tehát csak egy becslést tudtunk végezni, melynek során a minimálbér összegét a költségvetés tervezésekor használt 1,8 százalékos infláció mértékével emeltük. Ekkora bérnövekedésre számítani talán nem jelent túlságosan nagy optimizmust.
 
   Ekkora emeléssel számolva az látszik, hogy a nyugdíjak 2013 óta bekövetkezett 7 százalékos reálszintű növekedésével párhuzamosan a nettó minimálbér értéke 7,7 százalékkal marad el a bázisévtől, 2012-től.
 
Forrás: mfor.hu