Állást keresni egész napos munka

20–24 évesek közül 70 900-an voltak munkanélküliek

Állást keresni önmagában egész napos munka, csak nem jár érte fizetés és béren kívüli juttatás. A – lássuk be, nem túl kellemes – keresgélős-önéletrajzküldős időszakot azonban le lehet rövidíteni egy-egy jól összerakott motivációs levéllel és CV-vel – idézi a Campus Plusz 2014 cikkét az eduline.hu.

  Mire elég 15 másodperc? Egy HR-es átlagosan ennyi időt szán arra, hogy eldöntse, behívja-e a pályázót állásinterjúra. Ha 15 másodpercben nem tudjátok meggyőzni arról, hogy tökéletesebb jelöltet nem is találhat, vége a dalnak – az önéletrajzotok a kukában végzi. Márpedig az állásokért egyre nagyobb a harc. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a 20–24 évesek közül 70 900-an, a 25–29 évesek közül 64 ezren voltak munkanélküliek, vagyis pályakezdőként sem könnyű a helyzet. Pláne ha az egyetem vagy a főiskola mellett nem szereztetek szakmai gyakorlatot – így a legnehezebb szakmába illő munkához jutni. Egy jól megszerkesztett, a szakmai tudásotokat és a kompetenciákat hangsúlyozó önéletrajz persze így is sokat javíthat esélyeiteken.
 
A tökéletes CV
 
  Mit mondanátok magatokról, ha tíz sms-ben kellene bemutatkoznotok? A tökéletes önéletrajz ugyanis legfeljebb egy-két oldalas. Ennél hosszabb irományt csak akkor érdemes gyártani, ha a kiválasztott cég részletes szakmai CV-t kér, és ezt az álláshirdetésben külön kiemeli. Az önéletrajz legfontosabb része a szakmai tapasztalatok részletezése: a korábbi munkáltatók, gyakornoki helyek és az időtartam mellett érdemes leírni azt a hat-hét fontosabb feladatot, amelyet elláttatok. Ha például csak annyit írtok, hogy az XY Kiadónál voltatok gyakornokok, a HR-es alighanem arra következtet majd, hogy csak kávét főztetek. De ha azt is leírjátok, hogy a marketingosztályon készítettetek elő hirdetéseket, sőt piackutatást is végeztetek, rögtön jobb lesz az összkép.
 
   Az iskolai végzettségek mellett tüntessétek fel a nyelvtudást is. Mivel a tíz éve letett nyelvvizsga már nem bizonyít semmit, érdemes hozzátenni, hogy aktív a nyelvtudásotok – már ha tényleg így van. Az „egyéb” rovatnál se legyetek szégyenlősek: írjátok be, ha az egyetemen például a hallgatói önkormányzat tagjai voltatok, ha Erasmusszal egy-két félévet külföldön töltöttetek (így legalább mindenkinek tiszta lesz, miért négy év alatt végeztétek el a hároméves alapszakot), vagy ha évek óta önkénteskedtek.
 
A tökéletes motivációs levél
 
  Tévedtek, ha azt gondolnátok, hogy a CV megírása után végre fellélegezhettek – a motivációs levél elkészítése sok esetben ugyanannyi macerával és kihívással jár, sőt lehet, hogy többel is. Aligha túlzás: mindenki utál motivációs levelet írni, a HR-esek viszont szeretik ezt a műfajt, ezért majdnem mindenkitől kérik. Azoktól is, akik határozott idejű állásra, és azoktól is, akik gyakornoki munkára jelentkeznek.
 
   A motivációs levelet ráadásul nem lehet elintézni annyival, hogy összefüggő szöveggé alakítjátok önéletrajzotokat, vagy ha szűkszavúan csak annyit írtok le, hogy kell a pénz (még ha ez is az igazság), illetve ha mindenről írtok, csak arról nem, hogy mi motivál benneteket abban, hogy éppen erre az állásra jelentkezzetek. Mivel a motivációs levél a munkavégzéshez szükséges tudás bemutatására szolgál, pontosan meg kell fogalmaznotok, mért ti vagytok a legalkalmasabbak a cégnél meghirdetett pozícióra, milyen szakmai tapasztalatokkal rendelkeztek, miért ennél a vállalatnál szeretnétek dolgozni, és mivel tudnátok hozzájárulni leendő munkaadótok sikereihez.
 
  Mielőtt hozzákezdenétek a jól tagolt, legfeljebb egyoldalas levél megírásához, érdemes újra elolvasni az álláshirdetésben felsorolt követelményeket, az elvárt kompetenciákat, és utána kell olvasni a cég történetének is. Ha például a vállalat számára fontos a társadalmi felelősségvállalás vagy a környezetvédelem, érdemes hangsúlyozni, hogy önkénteskedtek – már ha tényleg így van.
 
Facebook és LinkedIn
 
   Ha a jó önéletrajz már megvan, elérkezett a nagytakarítás ideje: nincs több halogatás, át kell fésülnötök a Facebook-posztjaitokat, le kell szedni az összes bulifotót, és eljött a pillanat, hogy változtassatok a biztonsági beállításokon. Ne engedjétek, hogy bárki megnézhesse a képeiteket és a posztjaitokat, és azt se engedélyezzétek, hogy bárki megjelölhessen titeket a képeken. Arra ugyanis mérget vehettek, hogy nemcsak ismerősök, hanem HR-esek is böngészik majd a profilotokat – és elég egyetlen kompromittáló fotó ahhoz, hogy önéletrajzotok a kukában landoljon.
 
   Ugyanakkor a közösségi oldalakat álláskeresésre is lehet használni: a LinkedIn egyes jóslatok szerint néhány év múlva a legnépszerűbb álláskereső portálokat is lesöpörheti. A világ legnagyobb üzleti közösségi oldalán senkit sem érdekel, mit ettetek ebédre, hány selfie-t töltöttetek fel aznap, vagy hol csekkoltatok be, az viszont annál inkább, hogy milyen szakmai hálóval rendelkeztek, milyen tapasztalatokat, illetve referenciákat tudtok felmutatni. Egy jól felépített LinkedIn-profil – amely tele van ajánlásokkal, használható üzleti információkkal – ugyanis nagyon gyorsan felkeltheti a szakmabeliek és a HR-esek figyelmét, akár külföldön is.
 
Forrás: Campus Plusz 2014