Megint átverte a kormány a tanárokat: sztrájkot emlegetnek

A módosításról semelyik szervezettel sem egyeztetett a kormány

Kellemetlen érvágást jelenthet a tanároknak, hogy a bérüket a kormány nem a mindenkori minimálbérhez, hanem a 2014-es minimálbérhez köti, így már rövid távon is csökken a fizetésük értékállósága. Bár a szakszervezetek, az elitgimnáziumok vezetői és a Nemzeti Pedagógus Kar vezetője is tiltakozott a módosítás ellen, a Fidesz mégis megszavazta azt. A tanárok munkaterhelése heti átlagban a hatvan órát közelíti, januárban sztrájk is lehetséges – olvasható a pecsistop.hu oldalán.

   Bár minden szakszervezet, az elitgimnáziumok igazgatói, sőt még a kormány által összegründolt Nemzeti Pedagógus Kar vezetője is kikelt az ellen, hogy a kormány módosítaná a pedagógus életpályamodell alapját, a kormánypárt mégis megszavazta a módosítást, mely miatt 2015 februárjában már kevesebb lehet a tanárok fizetése.
 
   A nemzeti köznevelésről szóló 2011-es törvény ugyanis a mindenkori minimálbérhez kötötte a pedagógusok fizetését, ám a módosítás a következőt tartalmazza: „A javasolt módosítás biztosítja a pedagógus illetménytáblának és a pótlékalapnak a jelenlegi minimálbér szintjén való rögzítését” - olvasható az Index cikkében. Vagyis a 2014-es szint maradna az illetmény mindenkori (vagy ameddig újabb módosítás nem születik a törvényhez) alapja, ami rövid távon a fizetések értékállóságát csökkentheti, mivel a minimálbért az utóbbi időkben minden évben az inflációhoz közelítve emelte meg a kormány. 

   A módosítás megszavazása után az elitgimnáziumok vezetői - egyikük a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke - nyílt levelet írtak a kormánynak, melyben a következőket fogalmazták meg. 

  „A 2012-ben hatályba lépett köznevelési törvény a pedagógusoknak 2013. szeptember 1-jétől jelentős béremelést helyezett kilátásba. A törvény a garantált illetményt az ún. illetményalap százalékában határozta meg. Az illetményalap főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér 180%-a, egyetemi végzettség esetén a 200%-a lett volna.

  Ezzel szemben még a bevezetés előtt módosították a törvényt, a béremelést több lépcsőben kezdték megvalósítani, így a pedagógusok bére még 2016-ban sem éri el azt, amit eredetileg 2013-ra ígértek. Most pedig a minimálbérhez való igazítás szűnne meg, ezzel az eredeti ígéretekhez képest tovább romlik a helyzet. Annak ellenére, hogy a hírek szerint a gazdaság egyre jobban teljesít. Annak ellenére, hogy a pedagógusok bére elmarad a diplomás átlagtól. Annak ellenére, hogy a csekély társadalmi megbecsülés miatt egyre kevesebb tehetséges fiatal választja a pedagógus pályát. Annak ellenére, hogy az oktatás színvonala meghatározó jelentőségű az ország jövője szempontjából” - olvasható az Index cikkében.
 
   A tiltakozóknak Czunyiné köznevelési államtitkár azt válaszolta, hogy a minimálbér helyett azért alkalmaztak egy fix összeget a pedagógusbérek számítási alapjának, „hogy a közszolgálati dolgozók bérezésében elkerüljék az aránytalanságokat. Magyarul, elszállnának a pedagógusbérek. Czunyiné szerint az intézkedés „az infláció nemléte miatt” nem fog érdemi csökkenést okozni a pedagóguskeresetekben.” - olvasható a Hetek atv.hu által közreadott cikkében. Mindezek mellett a cikkből kiderül, már 2010-ben a 22 órás kötelező heti óraszámnál megmérték, egy tanár átlagosan heti 51 munkaórát dolgozik, a kötelező óraszámot ugyanakkor 2013-ban 10 órával növelték.

  A módosítás megszavazása miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezte a sztrájkbizottság felállítását, ám Orbán Viktor válaszra sem méltatta levelüket. Mendrey László szakszervezeti elnök szerint a módosításról semelyik szervezettel sem egyeztetett a kormány, és a nem pedagógus végzettségű dolgozók bérrendezésében sincs előrelépés, holott ezen munkavállalók béréhez hat év óta nem nyúlt senki, nem volt emelésük. Mendrey úgy vélekedett a Népszabadságcikkében, nincs más hátra, mint hogy januárban sztrájkoljanak a tanárok.
 
Forrás: pecsistop.hu