Egyre több a munkaügyi jogsértés

Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság

A munkáltatókat és a foglalkoztatottakat érintő jogsértési arány is növekedett. 2014. januártól szeptemberig a munkaügyi hatóság 14 639 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 69 %-nál talált munkaügyi jogsértéseket, amelyek a foglalkoztatottak (81 793 fő) 70 %-át érintették - olvasható a munkaügyi hatóság Munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai 2014 harmadik negyedév című beszámolójában.

  A munkáltatókat és a foglalkoztatottakat érintő jogsértési arány is növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest, ugyanis a munkáltatók és a szabálytalansággal érintett munkavállalók aránya szintén 67 % volt.
 
   A munkaügyi jogsértéssel érintett munkavállalók 12 százalékátát teszi ki a munkaszerződés és bejelentés nélküli munkavégzéssel érintettek száma  amely tavalyi év azonos időszakához képest magasabb mértékű. A vizsgált időszakban a feketefoglalkoztatás a legtöbb esetben a munkaszerződés szerinti foglalkoztatás létrejöttéhez fűződő bejelentési kötelezettség elmulasztásával valósult meg. Kisebb mértékben ugyan, de szintén jelen van az egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével összefüggő bejelentés nélküli foglalkoztatás, a munkavállalók munkaszerződés nélküli foglalkoztatása és a színlelt szerződéssel történő munkavégzés, valamint a harmadik országbeliek
engedély nélküli foglalkoztatása.
 
   A munkaidő-nyilvántartás hiányával, vagy adatainak valótlan rögzítésével 22 384 főt érintően találkoztak a munkaügyi felügyelők, amely tavalyhoz képest jelentős növekedést jelent. A legtöbb munkaidő-nyilvántartással összefüggő jogsértést a kereskedelemben és a feldolgozóiparban foglalkoztatott munkavállalókkal szemben követték el a munkáltatók. A munkáltatók a tapasztalatok szerint nem tulajdonítanak jelentőséget a munkaidő pontos nyilvántartásának, pedig annak hitelesen kell tükröznie a munkavállalók munka- és pihenőidejét, mivel minden esetben ez képezi a munkabér elszámolásának alapját - hívja fel a figyelmet a hatóság beszámolója.