Újabb tüntetés készül: kitörnének a mélyszegénységből a közmunkások

Legalább tízezer forintos béremelést követel a Közmunkás Szakszervezet

Azonnali, legalább tízezer forintos béremelést követel a Közmunkás Szakszervezet. Az érdekvédők azt kívánják elérni, hogy a későbbiekben a minimálbért kaphassák meg a közmunkások – olvasható a sonline.hu-n.

   Beszámolók szerint az érdekképviselet tagjai előbb a járási, majd a megyeszékhelyekre vonulnak, s követeléseiket a hivatalok előtt ismertetik, megmozdulásaik eredménytelensége esetén pedig készek a fővárosban is demonstrálni a közmunkások érdekében.Vécsi István, a szakszervezet elnöke azt mondta: azt szeretnék, ha a kormány 2015-ben érdemben változtatnak a közmunkások helyzetén. Szerinte ugyanis a közfoglalkoztatottak jellemzően mélyszegénységben élnek, a jelenlegi feltételek fenntartása pedig – ahogy fogalmazott – a nyomort konzerválja.   

   – Felvesszük a kapcsolatot a helyi képviselőinkkel, s várhatóan Kaposváron is beszámolunk majd követeléseinkről – tájékoztatta a Somogyi Hírlapot hétfőn Kordás László, a Közmunkás Szakszervezet főtitkára. Hozzátette: következetesen és hatékonyan szeretnék képviselni a közmunkások érdekét. Az érdekvédők szerint szükség van a határozott cselekvésre, ezért is sürgetik a tízezer forintos azonnali legalább tízezer forintos béremelést. A főtitkár kiemelte: az amúgyis nehéz anyagi- és szociális körülmények között élő közmunkások megélhetése télen még nehezebbé vált. Hiába van sokaknak például két szobás lakása, a család egy szobába zsúfolodik össze, ugyanis csak ekkora helyiséget tudnak kifűteni. 

   Szabó János kaposvári szociológus kérdésünkre kifejtette: ha Magyarországon hosszú ideje működik a minimálbér rendszere, akkor azt minden területen alkalmazni lehetne.
– Tehát ha valakit közmunkásként nyolc órában foglalkoztatnak, akkor nyugodtan kifizethetnék neki a minimálbért – hangoztatta. – Úgy vélem, munka és munka között nem szabad különbséget tenni.
Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke is hasonló véleményt fogalmazott meg. Azt mondta: egyet lehet érteni a Közmunkások Szakszervezetének követelésével. Rámutatott: sok közmunkás kiszolgáltatott körülmények között él, s ha nyolc órában foglalkoztatják őket, akkor fizessenek nekik minimálbért.
– A téli hidegben és a nyári hőségben egyaránt elvégzik a munkát – mondta. Hozzátette: a terület érdekérvényesítő képessége miatt azonban nehéz elképzelni, hogy miként tudják megvalósítani céljukat.
 
 
Forrás: sonline.hu