Elkaszálta a Honsát az Egyenlő Bánásmód Hatóság

A cég szakszervezeti vezetőket rúgott ki egy éve

Megsértette az egyenlő bánásmód követelményét a pécsi Honsa - áll az ilyen ügyekre szakosodott hatóság határozatában. A cég szakszervezeti vezetőket rúgott ki egy éve, majd - most már a hatóság szerint is - elkezdte kiléptetni a tagokat. Egyelőre egymilliós bírság a jutalom – értesült a pecsistop.hu.

  Mint ismert, még 2013 novemberében hét szakszervezeti vezetőt és hangadót bocsátottak el egyik napról a másikra a német tulajdonú pécsi Honsa Kft-től. A cég autóalkatrészeket gyárt Pécsett, úgy tudjuk, összesen 600-an dolgoznak az üzemben.

  Burcsa Sándor szakszervezeti titkár akkor elmondta: 2013 nyarán alapítottak a cégnél szakszervezetet, mert szerintük a munkáltató semmibe vette a dolgozókat. Kétszer tudtak tárgyalni a vezetéssel, a megbeszélés elmondása szerint normális hangnemben folyt, de végül azt közölték velük: szeretnék, ha feloszlatnák a szakszervezetet. Azzal magyarázták: az előző igazgató valóban nem volt mindenben a csúcson, de az újban már bízhatnak. Miután elkezdték a tagtoborzást, felhívták a titkárt az irodába, és felmondtak neki, majd a következő napokban a szakszervezet másik hat tagjának is. A hírek szerint, és ezt azóta sem sikerült megcáfolni, ezután elkezdték kiléptetni a tagokat a szakszervezetből, amelynek pedig a létét is tagadta a társaság.
 
  A kirúgásokat azzal magyarázták: átálltak más munkabeosztásra, és nem kell annyi ember. Van, aki nyolc éve dolgozik ott, hiába van bérelt munkaerő. Volt, akinek a munkáját nem tudták pótolni, és azonnal behívták az éjszakást. Elküldtek több olyan embert, akinek a dolga az új munkaerő betanítása volt. Az egyik elküldött alkalmazott azt mondta: a zuhogó esőben biciklivel ment be szabadsága után dolgozni, és egyszerűen nem engedték be a gyárba, arra már nem vették a fáradtságot, hogy előtte értesítsék.

   Az ügyből nemzetközi botrány lett. Először a helyi szakszervezetek és a Vasas állt ki a kirúgott pécsi emberek mellett. Benke Norbert szakszervezeti vezető (MSZOSZ, Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége, Vasas Szakszervezeti Szövetség) már a botrány kipattanásakor elmondta: értetlenül állnak az eset előtt. Hozzátette, amit a Honsa tesz, az Európában és Magyarországon is példátlan. 

   A 2013 decemberében megalakult óriás-szakszervezet, a Magyar Szakszervezeti Szövetség egyik első akciója éppen egy pécsi demonstráció volt, a Honsa telepe előtt vonult fel a 250 ezres tagságú szervezet teljes vezetése.

  A Honsa több német autógyár beszállítója, ott azonban komolyan veszik a szakszervezeteket. Így esett meg, hogy a Vasas Szakszervezet németországi megfelelője, az IG Metall is nemtetszését fejezte ki.

  A kirúgott szakszervezeti vezetők munkaügyi bírósághoz és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordultak, utóbbi a napokban hozta meg határozatát. Ebben megállapítja: a hozzájuk fordult munkavállalói csoporttal szemben zaklatást valósított meg a Honsa, ezzel megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és egymillió forintos bírságot szabott ki a cégre.

   A vizsgálat lefolytatásakor a hatóság megállapította, hogy nem csak kirúgták a cégtől az augusztus elején alakult szakszervezet - amelynek létét a cég a nyilvánosság előtt is tagadta - vezetőit és hangadóit, de megpróbáltak tagokat kiléptetni a szakszervezetből. A nyilatkozatot végül kilencen írták alá, a beadott panaszból az derült ki: kirúgással fenyegetve csikarták ki tőlük a szignót. Jellemző az állapotokra, hogy ezt tanúvallomásban már csak egyikük vállalta.

  Az EBH határozata szerint a Honsa esetében a az emberi méltóságot sértő magatartás, a zaklatás, a megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő és támadó környezet is tetten érhető volt.

  Benke Norbert üdvözölte az EBH határozatát. Mint mondta, egy éve húzódik az ügy, most viszont már láthatóan elindult valami. - Mi semmi mást nem kérünk, csak hogy tisztességesen bánjanak a munkavállalóval, ne kérdőjelezzék meg a szakszervezet létjogosultságát - mondta a Vasas regionális vezetője. - Ezek után viszont nagy reményekkel nézünk a munkaügyi bírósági ítélet elé.

Forrás: pecsistop.hu