Több hajléktalan dolgozhat

Országos program indítását tervezik

Egész Magyarország területére kiterjesztené a kormány azt a fővárosban évek óta sikeresen működő mintaprogramot, amelyben hajléktalanokat foglalkoztatnak. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint eddig 16 megyében a fővárossal együtt 35 településen 43 közfoglalkoztató jelezte, hogy részt venne a programban. A program kiszélesítésével az eddigi néhány száz helyett több mint másfél ezer fedél nélkül élő ember juthat munkához.

   Országos program indítását tervezi a kormány a hajléktalanok közfoglalkoztatására. A tavasszal kezdődő programban 1600 fő vehetne részt – tudta meg a Magyar Nemzet. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az utóbbi években a Ferencvárosban megvalósult, a tárca által támogatott Az utcáról a munka világába című, hajléktalanok foglalkoztatására irányuló mintaprogram I. és II. üteme is sikeresnek bizonyult, ezért idén a minisztérium kiterjeszti a programot. Közölték: a kormányhivatalok munkaügyi központjai felmérése alapján 16 megyében és a fővárosban összesen 35 település 43 közfoglalkoztatója jelezte programindítási szándékát. A tervezés jelenleg is folyik, a közeljövőben egyeztetést tartanak a tervezett foglalkoztatók és a kormányhivatalok illetékeseivel. Hozzátették: a program a tervek szerint azonos időpontban fog elkezdődni minden olyan helyszínen, ahol a fenti feltételek erre teljes mértékben alkalmasak. Kérdésünkre azt is közölték, hogy a pontos programköltséget az egyeztetések után határozhatják meg.
 
   A minisztérium álláspontja szerint a program mintaértékű, mivel nemcsak a foglalkoztatásra összpontosít, hanem arra is, hogy a létrehozott értékek a köznek is élvezhetővé és adott esetben felhasználhatóvá váljanak. Továbbá a program hozzájárul ahhoz, hogy az alapvető munkahelyi viselkedési formák automatizmussá váljanak, ehhez a hajléktalanoknak hosszabb időre, akár fél évre is szükségük van.
 
   Sebők Endre, a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. (Feszofe) ügyvezető igazgatója a lapnak megerősítette: folynak a tárgyalások a minisztériummal annak érdekében, hogy a náluk indult mintaprogram országos szintre emelkedjen. A 2013-ban indult hajléktalan- közfoglalkoztatásban tavaly év végén kétszázötven fő vett részt. Felidézte: a hajléktalanokat foglalkoztató mintaprogram első ütemében száz embert léptettek be a rendszerbe, ezt a Belügyminisztérium 106 millió forinttal támogatta. Mint fogalmazott: a támogatás nagy része a munkabér utáni járulékot fedezte, negyvenmillió forintot fordítottak a beruházásokra: brikettálóüzem, növényház építésére, illetve kiszolgáló gépekre, felszerelésre. – Tavaly májusban kezdődött a második ütem, ekkor már kétszáz főt foglalkoztattunk 293 millió forint támogatással – mondta a szakember, aki szerint egy országos mintaprogram beindulása esetén mindenképpen jobb lenne, ha az eddigi féléves, nyolc hónapos időszak helyett legalább 18 hónapra lehetne tervezni, mert az kézzelfoghatóbb eredményhez vezethetne. – Azoknak a hajléktalanoknak, akik dolgozni akarnak, több idő szükséges a biztos életmódváltáshoz. Az általunk foglalkoztatottak közül eddig négy-öt százalék tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon – mondta Sebők Endre.
 
   – A Feszofe a mintaprogram mellett további száz hajléktalannak ad munkát, folyamatos a normál közfoglalkoztatás, továbbá ötven megváltozott munkaképességű is dolgozik a cégnél – sorolta a vezető. Kiemelte: jelenleg háromezer regisztrált álláskereső hajléktalan van Budapesten, a Feszofe mint az ország legnagyobb hajléktalanokat foglalkoztató intézménye 250-350 fedél nélkül élőnek tud munkát adni.  – Azok, akik dolgoznak, bekerülnek a rendszerbe, tb-t és más járulékokat fizetünk utánuk. Kilencven százalékuknak van köztartozása valamely szolgáltatónál vagy végrehajtónál. A fizetésük 33 százalékának levonásával havonta 400-500 ezer forintot fizet vissza az önkormányzat a szolgáltatóknak – ismertette Sebők Endre. Hangsúlyozta: ez az összeg soha nem kerülne elő, ha a foglalkoztatottak segélyen maradnak. Szerinte a program lehetőséget ad arra, hogy egy hajléktalan, azzal, hogy munkát vállal, megtegye önmagáért az első lépést. – Ha eljön, az már jobb, mint a hajléktalanállapot fenntartása a szociális ellátórendszer segítségével. Az tulajdonképpen vegetálás, míg ha munkát vállalnak, önbecsülést, méltóságot nyernek vissza, és elindulhatnak egy jobb úton. Az életüket nem tudjuk megoldani, de munkát kapnak – fogalmazott. Sebők Endre úgy véli, a mintaprogramban szükség lenne állandó szociális munkásra és egészségügyi felügyeletre.

Forrás: Magyar Nemzet