Indul az adóbevallási szezon

Nem elég népszerű a söralatét

Hamarosan elkezdődik az adóbevallási szezon, a hatóság postázza a boritékokat, a munkáltatóknak pedig át kell adniuk január végéig az igazolásokat. Miután az adótörvény tavaly nem sokban változott, a bevallás sem lesz nagyon új. A megszokás pedig a bevallásoknál fontos – olvasható a Világgazdaságban.

   Január végéig – mivel az idén szombatra esik, február elejéig – kell minden munkáltatónak átadnia a tavalyi jövedelmekről szóló igazolásokat, lassan pedig mindenki meg is kapja a saját csomagját a Nemzeti Adó és Vámhivataltól (NAV) – az idén először azok is, akik az interneten át adták be korábban a bevallásukat: persze ők elektronikus levelet kapnak. Ez így korszerűbb és olcsóbb is. A hatóság oldaláról már letölthetők azok a nyomtatványkitöltő programok, amelyeket a döntő többség használ a bevallás elkészítésére: a személyi jövedelemadó íveknek alig 16 százalékát töltögetik ki kézzel. Jellemzően azok, akiknek tényleg csak néhány számot kell beírniuk és az adónyilatkozatot – a söralátétes bevallást – választják. Ők azonban nincsenek olyan sokan, amit leginkább a megszokás magyaráz. Ugyan tényleg csak a legegyszerűbb helyzetben lévők választhatják ezt az adózási formát, de ők nincsenek kevesen. A söralátétes bevallásból nagyjából azok vannak kizárva, akik egyszerre több munkáltatótól kaptak pénzt, pénztári kedvezményt vennének igénybe, vagy esetleg a családi kedvezmény elvitte a teljes szja-jukat és a járulékból is kaptak engedményt.
 
   A döntő többség azonban nem ilyen. Tavaly a 4,5 millió bevallást leaadó magánszemély 63 százaléka nem érvényesített semmilyen kedvezményt, kevesen estek bele a kizáró feltételekbe, mégsem választották a könnyebb utakat. A söralátéten kívül még lehetősége volna sokaknak az egyszerűsített bevallást választani (amikor a hatóság tulajdonképpen a rendelkezésre álló dokumentumokból készíti el a bevallást, majd elküldi és azt csak le kell ellenőrizni és elfogadni), és ha ez nem tetszik, akkor is mód volna kérni, hogy a munkáltató bajlódjon a papírokkal. Mégis az adózók adózók több mint 70 százaléka maga készíti el a bevallását. A munkáltatók csak az adózók 15 százalékának készítik el a bevallásokat, az adóhatóság alig hét százaléknak, míg a söralátétet egy százalék választotta csupán – igaz az arányok lassan, de évről évre javulnak.
 
   A megszokottól azért is jó volna eltérni, mert mindenki számára előnyösebb, ha a lehető legegyszerűbb bevallási formát választják: olcsóbb lesz az adózás maga. Sokba kerül ugyanis az NAV-nak – vagyis az államnak és így az adófizetőknek – a papíralapú levelezés, és a feldolgozás is: minél vastagabb és nagyobb a boríték, ez annál drágább. (Nem véletlen, hogy a cégeknél, vállalkozóknál már kötelező az elektronikus bevallás). Több mint hárommillió magánszemélynél ez sokat számít, azonban a megszokás ebben is nagy úr. A legnépszerűbb, a bonyolultabb bevallásoknak – a teljes és az úgynevezett csökkentett adattartalmú, vékonyabb papíroknak – is a négyötöde számítógéppel készül el. Az egyéni vállalkozók nélkül számolva (nekik kötelező az elektronikus beküldés) is 2,5 millió bevallásról van szó, ám ezek közül csak 4-500 ezren küldik el a bevallást az interneten át.
 
Forrás: Világgazdaság