A közlekedési munkástanácsok az autóbuszvezetők korkedvezményes nyugdíjáról tárgyalna

A Volán-cégcsoportban közel 11 ezer autóbusz-gépkocsivezető dolgozik

Az autóbusz-gépkocsivezetők korkedvezményes nyugdíjával kapcsolatos kérdések napirendre tűzését kéri Orbán Viktor miniszterelnöktől a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) - közölte a szövetség szerdán.

    A hatályos rendelkezés szerint a korkedvezményre 2014. december 31-éig lehetett jogosultságot szerezni. Ezért a buszvezetők korkedvezményes nyugdíjának megtartását már szeptemberben kezdeményezték. 

    A kormányzati véleménnyel - amely szerint a korkedvezményes nyugdíj „jogtalan előny a többi munkavállaló csoporttal szemben” - nem ért egyet a szövetség. 

    Az érdekképviselet jelezte: a Volán-cégcsoportban közel 11 ezer autóbusz-gépkocsivezető dolgozik, átlagéletkoruk folyamatosan közelít a nyugdíjkorhatárhoz. Az eddig elvégzett valamennyi szakértői vizsgálat, felmérés egyértelműen igazolta a korkedvezmény létjogosultságát, felhívva a figyelmet az egészségkárosodás kockázati tényezőire. A buszvezetők könnyített munkakörben foglalkoztatására nincs lehetőség, és valószínűsíthető, hogy a piaci verseny miatt a 2017. évi piacnyitás után sem lesz - fűzték hozzá.   

    A KMSZ szerint átmeneti megoldást jelenthet, ha a kormány ismét módosítja a vonatkozó törvény rendelkezéseit, és meghosszabbítja a jogosultságszerzés idejét.