Jogszerűen foglalkoztatni nem egyszerű feladat

Erre figyeljünk, ha munkaügyi ellenőrzést kapunk

Jogszerűen foglalkoztatni nem egyszerű feladat, és gyakran a legjobb szándékunk ellenére sem biztos, hogy helyesen járunk el. Ezért fontos, hogy ne csak a jogszabályi előírásokkal legyünk tisztában, hanem a gyakorlattal is. és Mit ellenőrizhet pontosan a munkaügyi ellenőr és meddig terjed a hatásköre? – olvasható a Piac&Profit.

   A felügyelő a foglalkoztató valamennyi munkahelyén külön engedély és előzetes bejelentési kötelesség nélkül ellenőrzést tarthat, melynek során jogosult a munkahelyen tartózkodó személyek személyi azonosságának igazoltatással történő megállapítására is.
 
   Saját biztonságunk érdekében fontos viszont tudni, hogy a munkaügyi felügyelő hatósági ellenőrzést erre jogosító igazolvány birtokában végezhet, mely igazolvány tartalmazza a felügyelő nevét, az igazolvány sorszámát, és a munkaügyi hatóság illetékes szervének megnevezését.
 
   Idén a hatóság bejelentése szerint kiemelt figyelmet élvezhetnek a faipari vállalkozások, a munkaerő-kölcsönzők és a biztonsági őrök a Munkaügyi Hivatal részéről. A bejelentési kötelezettségek figyelése mellett a szabadságok kiadására és a munkavédelmi előírások betartására is ügyelnek majd.
 
   A felügyelő az ellenőrzés során tapasztalt szabálytalanságok miatt eljárása során többek közt az alábbi eszközökkel élhet:
1. megtilthatja a további foglalkoztatást, ha az alkalmazás vagy a foglalkoztatás – jogszabályban meghatározott esetekben – a jogszabálysértés súlyossága miatt nem tartható fenn, és a sérelem rövid időn belül nem orvosolható,
2. Kötelezheti a foglalkoztatót a szabálytalanság meghatározott időn belül történő megszüntetésére,
3. Kötelezheti a harmadik országbeli állampolgárt érvényes munkavállalási engedély vagy EU Kék Kártya nélkül foglalkoztatót a központi költségvetésbe történő befizetésre,
4. Jogszabályban meghatározott esetekben javaslatot tehet munkaügyi bírság kiszabására,
5. Megállapíthatja a foglalkoztatásra irányuló jogviszonynak a munkába lépés napjától történő fennállását és kötelezheti a foglalkoztatót a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyra vonatkozó szabályok betartására,
6. Eltilthatja a foglalkoztatót tevékenysége folytatásától, ha foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályban előírt engedéllyel, nyilvántartásba vétellel nem rendelkezik.

Forrás: Piac&Profit