Képzésekkel a felzárkózásért

Somogyból Hollandiába, Németroszágba és Angliába mennek dolgozni

Felzárkóztató programokkal és tanfolyamokkal szeretnék segíteni a romák elhelyezkedését a szakemberek, sokuk ugyanis még mindig segélyből él – írja a kapos.hu.

   Minél több somogyi romát szeretne visszavezetni a munka világába a Cigány Érdekképviseleti Közhasznú Szervezet. Ezért Somogyban több helyszínen felzárkóztatókat és tanfolyamokat szerveztek számukra. A program már most sikeresnek mondható, hangzott el a szombati zárókonferencián. Zákányban például 50 hátrányos helyzetű vett részt a képzéseken, amelyekkel néhányan már el is tudtak helyezkedni.
 
   - Olyan képzéseket terveztünk, mint például takarító képzés, ami egy hölgy számára esélyt ad a mindennapi életvitel fejlesztéséhez. Aztán konyhai kisegítő, ami megint egy másik kompetenciát mozgat meg. De emellé alapfokú kereskedelmi és német is társult - mondta Tapolczai Gyöngyi, a Zákányi Komplex Telepprogram szakmai vezetője.
 
   Az érdekképviselet szerint a romák több mint felének nincs képzettsége és így elhelyezkedni sem tudnak. Egyre többen külföldön próbálnak szerencsét.
 
   - Sajnos sokan elmennek emiatt külföldre. Mi ezt szeretnénk visszafogni, hogy ne menjenek, hanem maradjanak itthon Magyarországon. És itt is hasznos állampolgárai legyenek a magyarországi területeken, munkahelyeken - tette hozzá Farkas Józsefné, a Cigány Érdekképviseleti Közhasznú Szervezet elnöke.
 
   Somogyból Hollandiába, Németroszágba és Angliába mennek dolgozni. Több programot is szerveztek a romáknak Kaposszentjakabon a városrész rehabilitációja kapcsán. Ezek célja a közösségépítés volt és az, hogy segély helyett munkabérből éljenek.
 
  - A szociális városrehabilitáció keretében sok szociális bérlakás és közterület megújult. És ennek a kivitelezésére olyan kivitelezőt választottunk, aki a helyi lakókat is foglalkoztatta benne, hogy már eleve a program keretében is tudjanak munkához jutni - válaszolta Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere.
 
   A komplex telep programnak köszönhetően több hárányos helyzetű kaposvárinak is sikerült a munka világában elhelyezkedni.

Forrás: kapos.hu