Naponta három orvos hagyja el Magyarországot

A kinn lévők kétharmada nem tervez hazajönni

Az utóbbi hat évben komoly számban hagyták el Magyarországot az egészségügyi dolgozók, a magyar doktorokat toborzóirodák is segítik a kijutásban. A tízszeres bérek igen vonzóak, a kinn lévő orvosok kétharmada nem is tervez hazajönni. Ennek egyik oka pedig minden bizonnyal a korrupció: a megkérdezett orvosok negyede nevezte meg a hálapénzt fő oknak a hazatérés ellenében – olvasható a HVG oldalán.

   Az elmúlt hat évben naponta három orvos és két nővér távozott külföldre Magyarországról Bélteczki János a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke szerint – írja a Guardian. A lapnak nyilatkozó Bélteczki szerint mindig is beszéltek erről a problémáról, ugyanis a norvég, brit, német, norvég fizetések tízszer magasabbak a magyar jövedelmeknél a szektorban. A MOSZ elnöke szerint már az komoly előrehaladást jelente, ha megtripláznák a magyarországi béreket 1500 euróra.
 
   A magyar orvosok külföldre jutását mindeközben már toborzóirodák is segítik. A budapesti Operaház mellett található A-Team Health Recruitment cég szerint először nehéz volt meggyőzni a brit NHS-t (az ottani állami egészségügyi szolgáltató) arról, hogy bár van egy jutalékuk, még mindig olcsóbb velük dolgozni, mintha helyettesítő orvosokat választanának.
 
   A Szinapszis közvélemény-kutató cég szerint a már az Egyesült Királyságban dolgozó magyar orvosok kétharmada egyáltalán nem tervez hazatérni. Ebben minden bizonnyal nagy szerepe van annak, hogy a megkérdezett orvosok negyede a mélyreható korrupciót nevezte meg, mint olyan okot, mely visszatartja őket a hazaköltözéstől. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár szerint is a hálapénz eltörlése az első lépés abban, hogy rendbe tegyék az egészségügyet.
 
Forrás: HVG