Még több orvos ment külföldre dolgozni

Az ösztöndíjakat a rezidensek csalinak tartják

A Fidesz szólamaival ellentétben még a korábbinál is több orvos ment külföldre dolgozni tavaly – derül ki a Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) adataiból. Nagy részük rögtön az egyetem elvégzése után külföldre megy.

   „Három olyan kollégám van, aki a munkaidő felében külföldön dolgozik vállalkozóként, a munkaidő másik felében pedig itthon: két aneszteziológus és egy ideggyógyász kolléga” – mondta az RTL Klubnak Dr. Tiba Sándor, a Semmelweis Kórház főigazgatója.
 
  Az EEKH adatai szerint míg 2013-ban 948, addig 2014-ben 955 orvos ment külföldre – több mint felük frissdiplomásként. Pedig Orbán Viktor tavaly még azzal büszkélkedett, hogy megállították az orvoselvándorlást. A kormányfő beszédében úgy fogalmazott: „Sikerült megfordítanunk azt a trendet, miszerint az orvosok nagy számban külföldön keresik a boldogulásukat. Még ugyan sokan hagyják el Magyarországot, de már kevesebben mennek el, mint korábban, és a 2009-es szint alá szorítottuk az elvándorlást.”
 
   Orbán Viktor szavaihoz adalék: 2009-ben 887 orvos döntött a külföldi munkavállalás mellett.
 
   Az egészségügyi államtitkárság ösztöndíjpályázatokkal próbálja az orvosokat itthon tartani. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az RTL Klubnak azt mondta, az ilyen ösztöndíjakat a rezidensek csalinak tartják, a szakvizsgával ugyanis elvész a támogatás – „Abban a pillanatban, hogy sokkal nagyobb felelőssége van és sokkal többet kell dolgoznia szakorvosként, a felére csökken a bére” – mondta Dénes Tamás.

Forrás: 168 óra