Elszívják a jó munkaerőt Pécsről

A vállalkozások nem tudják teljesíteni a megrendeléseket
 
Egy nemrég elkészült, Baranya megye gazdaságát elemző tanulmány egyik legfontosabb megállapítása szerint a megye fejlődését továbbra is a fizetőképes kereslet hiánya, a pénzhiány és a megfelelő, szakképzett munkaerő jelenlétének hiánya akadályozza. Főként az utóbbi jelent nagy problémát, hiszen emiatt néhány vállalkozás megrendeléseket is kénytelen volt visszamondani – írja a pecsma.hu.

  A bányabezárások óta probléma Baranya megyében a helyi gazdaság és ipar gyengélkedése, s bár egy nemrég elkészült, az elmúlt évre vonatkozó konjunktúraelemzés szerint ugyan némileg javulnak a helyi gazdaság eredményei, de az érintettek kevésbé optimisták a várakozásokat illetően.
 
   Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szakképzett, piacképes munkaerő jelentős része máshol kamatoztatja tudását. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára szerint uniós szintű szabályozás lehetne a megoldás.
 
  - Egy belső ellentmondás jellemzi a megye foglalkoztatottságát: itt az országos átlagnál nagyobb a munkanélküliség, mégis egy komolyabb ipari beruházás esetén problémás lehet a munkaerő biztosítása. A képzett, piacképes végzettséggel vagy diplomával rendelkezők jelentős része máshol, elsősorban nyugaton talál munkát – mondta Síkfői Tamás, aki hozzátette, hogy a legversenyképesebb munkaerőt így a nyugati társadalmak integrálják magukba.
 
   - Ekkor jönnek a vállalkozói panaszok, hiszen ők kinevelik a szakmunkásokat, a mérnököket, kész embereket, nem kevés összegeket invesztálva beléjük, akik aztán máshova mennek dolgozni. Itt a költség, ott a profit. Ez nagyon súlyos gond, ezt a folyamatot az ország nem tudja egyedül megoldani, ehhez uniós szintű szabályozás kell – fejtegette a szakember.
 
  Síkfői szerint leginkább a kesztyű- és gépiparban, az élelmiszeriparban tevékenykedő cégeket, valamint az exportra termelő vállalkozásokat érinti a megfelelően képzett munkaerő hiánya. A titkár amondó, hogy ha az elöregedő nyugati társadalmak nem szívnák el a dolgozókat, akkor a magyar gazdaság másfél százalékkal jobban tudna fejlődni – ami természetesen Baranya gazdaságában is éreztetné hatását.
 
Sok az alkalmatlan
 
   Síkfői szerint a nyilvántartott – még a szakképzett – munkanélküliek körében is sokan mentálisan és fizikailag is alkalmatlanok a munkára. A foglalkoztatás feltételeinek szigorítása miatt ha ezeket az embereket alkalmaznák a vállalkozások, akkor azoknak még több problémával kellene szembesülniük, egyebek mellett az esetleges munkahelyi balesetekből, a fegyelmi problémákból és más okokból felmerülő többletköltségek miatt.
 
Forrás: pecsma.hu