Elkezdték kirúgni az embereket a közmédiából

Ez már a negyedik nagy leépítés

 Átadják a felmondó leveleket az állami médiánál annak a 177 dolgozónak, akiket a csoportos létszámleépítés keretében bocsátanak el. Budapestről 146, a pécsi körzeti rádiótól 5, a szegedi stúdióból pedig 26 dolgozót küldenek el. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a működtetési és munkafolyamatok racionalizálásával, egyes tevékenységek kiszervezésével indokolta az elbocsátásokat – írja a Népszabadság.

  Információink szerint az érintettek többsége gyártási, műszaki szakember, valamint adminisztrációs munkatárs, műsorkészítő, szerkesztő-riporter alig van közöttük.
 
   Az állami médiánál működő szakszervezetek nem értenek egyet a 177 fős létszámleépítéssel, ezért nem írták alá a csoportos elbocsátásról szóló megállapodást, mert az elbocsátásokkal párhuzamosan jelenleg is új dolgozókat vesz fel az MTVA. Lapunk információi szerint az elmúlt hetekben sok gyakornok jelent meg hírműsorok környékén, a belső hírek szerint őket vélhetően a március 15-én az M1-en induló állami hírcsatornánál akarják alkalmazni. Ezen kívül az MTVA az elmúlt hónapokban „kiemelt multimédiás újságíró" státuszba több embert is felvett, így került oda például Áder András, a köztársasági elnök fia is.
 
   Ez már a negyedik nagy leépítés az állami médiában, miközben az MTVA költségvetési támogatása évről évre nő, költségvetése idén meghaladja a 80 milliárd forintot. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert bocsátottak el, 2013 elején további 200 munkavállalótól váltak meg, így 2000-re csökkent a létszám.
 
   Információink szerint a vezérigazgató arra készül, hogy a tartalom-előállítás egy részét kiszervezik külső gyártásba. A szórakoztató műsorok közül több is – például a Magyarország szeretlek!, a Maradj talpon!, a Gasztroangyal vagy a Fábry – jelenleg is külső gyártásban készül, de úgy tudjuk, most több magazinműsort is ki akarnak szervezni. A közmédián belüli hírek szerint például az állami hírcsatornán több mint egy tucat új magazinműsor elindítását tervezik, ezeknek egy részét külső beszállítóktól fogják megrendelni.
 
   További 60-80 dolgozót küldenek el amiatt, hogy egy cégbe vonják össze a négy közszolgálati csontvázintézményt, az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és az MTI Zrt.-ket. A négy cégnél most még 150-en dolgoznak kiemelt fizetésekkel, de többségüket szélnek eresztik. A hozzávetőleg 250 fő elbocsátásával éves szinten hozzávetőleg 1,5 milliárd forint bérköltséget takaríthatnak meg, amit az MTVA költhet el.
 
Forrás: Népszabadság