Az elszegényedés megállítását követelik az újrainduló éhségmenetek

A megyei kormányhivatalokhoz vonul a közmunkások szakszervezete

Egyhetes tüntetést kezd a kormányhivatalhoz vonulva hétfőn a Közmunkás Szakszervezet, hogy felhívja a hamarosan újra ülésező Országgyűlés figyelmét a szegénységre, valamint a közmunkások és más dolgozók kilátástalan helyzetére.

   Szívszorongató képek jelennek meg a sajtóban évek óta a munkájuk elvesztése miatt nehéz helyzetbe kerültek figyelemfelkeltő akciójáról. Az éhségmenet hétfőn újra elindul.  Kordás László, a szakszervezet főtitkára a Szakszervezetek.hu-nak elmondta:  ezúttal Kazincbarcikáról, illetve Erdőtelekről kelnek útra az egyhetesre tervezett demonstráció résztvevői, hogy elsőként a Szabolcs, illetve a Borsod megyei kormányhivatalok előtt tiltakozzanak a szegénység, a közmunkások és más munkavállalók kilátástalannak tartó helyzete ellen. Az immár harmadik éve útnak induló menetek a problémák által leginkább sújtotta településeket érintik majd. A kormányhivatalokhoz érve átadják majd követeléseiket, amelyek a tömeges méreteket öltő elszegényedés azonnali megállítását sürgetik.
 
   A szakszervezet pontokba szedte követeléseit. Eszerint azt szeretnék elérni, hogy 20 százalékkal csökkenjen az alapvető élelmiszerek áfája, emellett a nettó minimálbér 88 ezer forintra, vagyis a létminimumra emelkedjen, a közszféra bérei pedig 5 százalékkal, de minimum 10 ezer forinttal növekedjenek. Követeléseik között szerepel a közmunkások jogfosztásának felszámolása, a munka törvénykönyvének munkavállalókat védő radikális megváltoztatása, valamint a korkedvezményes nyugdíjak visszaállítása is.
 
  Komjáthi Imre, a Közmunkás Szakszervezet másik társelnöke sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy 2012-ben és 2013-ban is tartottak éhségmeneteket, amelyekkel szerinte a lakosságot ugyan sikerült felrázni, a kormánypárti politikusok azonban nem hallgatták meg őket, a „dolgozói szegénység” pedig azóta tovább is növekedett.