Vasárnapi kabaré: a piacok kinyithatnak

A fél ország ezentúl is dolgozni a másik fele meg vásárolni fog

A vasárnapi zárva tartás kezd kabaréba fordulni. A kivételek száma lassan már annyi, hogy az eredeti „kereszténydemokrata ideológiai cél”, a vasárnapi pihenőnap már rég a feledés homályába veszett. Kiderült: a fél ország ezentúl is dolgozni, a másik fele meg vásárolni fog vasárnaponként azután is – olvasható a 168 óra oldalán.

   Még öt vasárnap és életbe lép a zárva tartás. Plázáknak, bevásárlóközpontoknak és nagyáruházaknak kötelező bezárniuk. Közben több üzlet fontolgatja vagy már döntött is arról, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt a többi napon hosszabb ideig lesz nyitva. Sőt, az újpesti önkormányzat úgy határozott, hogy március közepétől vasárnap is nyitva lesz a piac. Több száz település követheti a példát.
 
   Az RTL Klub Híradója felkereste az újpesti piacot szombaton, ami tele volt, sokan vásároltak a hétvégére, mivel itt vasárnap a kereskedők nem dolgoznak. Most még. Március közepétől ugyanis – egy időben azzal, hogy a nagyáruházaknak be kell zárniuk – a piac vasárnap is nyitva lesz. Újpest önkormányzata egy héttel ezelőtt azért döntött így, mert a piacon több kereskedő is ezt kérte.
 
  Wintermantel Zsolt, Újpest fideszes polgármestere az RTL Klub Híradójának azt mondta: „Mi a lehetőséget megteremtjük arra, hogy a kis hazai családi vállalkozások, őstermelők eladják portékájukat.”
 
   Arra kérdésre, nem furcsa-e, hogy épp a kormánypártok érveltek azzal, hogy a vasárnapi pihenőnap miatt legyenek zárva a bevásárlóközpontok, a fideszes politikus azt válaszolta: „Nem furcsa, mert a törvény kifejezetten rendelkezik arról, hogy mi tartozik a hatálya alá és mi nem. Ez alól a hatály alól a piacok ki vannak véve”.
 
   A piacokon kívül a gyógyszertárak, a reptereken és a pályaudvarokon működő üzletek, és a benzinkutak is nyitva maradhatnak a hét utolsó napján. Valamint azok a 200 négyzetméternél kisebb boltok, ahol a tulajdonosok dolgoznak.
 
   A nagyáruházaknál és bevásárlóközpontoknál régóta készülődnek a korlátozásra. A Westend ügyvezető igazgatója az RTL-nek elmondta: a törvény értelmében 42 üzlet lesz zárva, viszont a mozi, a vendéglátó és szolgáltató egységek nyitva lesznek.
 
  Az üzletek veszteséggel számolnak a kötelező zárva tartás miatt. Van olyan nagyáruház, ahol úgy döntöttek: a többi napokon este tízig lesznek nyitva.
 
  A bevásárlóközpontok vasárnapi nyitva tartásáról népszavazás dönthet. A beadványok már a nemzeti választási bizottság előtt vannak, de a Fidesz és csatolt részei mindent megtesznek azért, hogy elgáncsolják a népszavazási kezdeményezést. A kormánypárti ötlet tömeges leszavazásának ugyanis messze ható politikai következményei is lennének.
 
Forrás: 168 óra