Így cselezi ki a kormányt a Spar

Indul a bezárási szezon

Beindult a Spar gépezete, elektronikus hírlevélben, internetes játékba csomagolva ösztönzik a vállalkozókat Spar-franchise indítására. A holland hátterű kereskedőlánc jól láthatóan a hálózat tulajdoni diverzifikálásával próbál kibújni a kormányzati szorításból. Eközben több Spar-üzlet is bezár, vannak, amelyek a jövő héten már ki sem nyitnak – tudta meg a HVG.

   A Spar minden jel szerint beleáll a kormányzat kilátásba helyezett, végső soron akár az országból kiszekálást is célzó intézkedéssorozatával – közöttük a vasárnapi boltzár, a sokszorosára emelt élelmiszer-felügyeleti díj és a kötelező nyereség – szembeni ellenállásba. Ehhez azt az eszközt találta a leghatékonyabbnak, amely a nemzeti hálózatokat – a CBA-t, a Coopot és a Reált – védi a kormányzati betartásoktól:szerteágazó franchise-hálózat kiépítésében látja a menekülőutat, lehetőleg családi működtetésben.
 
Indul a bezárási szezon a Sparnál?
 
  Ugyanakkor úgy fest, megkezdődött az „évi rendes” boltbezárási szezon is, a hvg.hu-hoz három újabb üzlet bezárásának híre érkezett. Úgy tudjuk, egy budapesti, egy ceglédi és egy szolnoki üzlet húzza le a rolót hamarosan. Közülük két egység dolgozói is megerősítették a bezárás hírét, állítólag az utolsó hetet kezdték hétfőn, hét nap múlva már zárt ajtókba ütköznek a vásárolni igyekvők. A harmadiknál is „hallottak róla”, de hivatalosan még nem értesítették őket. Az egységenkénti 10-15 dolgozónak információink szerint a Spar további munkalehetőséget kínál a cégen belül.
 
   Mondjuk, az egyik bezárásra ítélt üzlet egy még a Plus- és Kaiser's-hálózatok felvásárlása idején megörökölt, jellegzetes panel-lakótelepi betonkocka ablak és természetes fény nélkül. Ottjártunkkor 2-3 vevő lézengett az egységben (munkatársunkkal együtt). Ráadásul úgy 100 méterre működik egy másik, sokkal vonzóbb külsőt mutató Spar-üzlet. Ebben legalább 30-35 vevő vásárolt, benne telefonfeltöltő automata, oldalában dohánybolt és bankautomata, tele látványhűtőkkel és a választék is sokkal vonzóbb volt. A két üzlet közötti verseny a fennmaradásért finoman szólva is egyenlőtlen volt.
 
  A Spar az élelmiszer-felügyeleti díj emelése miatt minden működési területen jelentős megtakarításokra kényszerül. Ennek részeként lelassítják a munkaerő-toborzást, eredményességüket pedig idén is felülvizsgálják. Az áruházak elismert bezárása mellett azonban a Spar és az OMV idén 30-40 új Spar Express boltot kíván nyitni az ausztriai cég magyarországi benzinkútjai közelében, miután megállapították, hogy sikeres volt a tavaly kísérletként megnyitott öt ilyen üzlet.
 
  A hipermarket-ellenes csomag elemei már előzetesen is megtették hatásukat, s a Tesco-bezárások mellett hetekkel ezelőtt kiderült, hogy feltehetően több Spar-egység is lehúzza a rolót, tervezett fejlesztések maradnak el, de a saját húsüzemüket a nehéz körülmények ellenére továbbfejlesztik. A számítások szerint 800 munkahely nem jön létre a beruházások elmaradása miatt. A hvg.hu-hoz cégközeli forrásokból január közepén eljutott információ szerint 9, más információ szerint 12 bolt ajtaja zárva lehet akár heteken belül. Ennek a lenyomata a társaság által is elismert pár konkrét üzlet becsukása.
 
A franchise-mentőövbe kapaszkodnak
 
  A hálózat – más csatornák mellett – e-mail útján terjesztett hírlevelekben is keresi leendő franchise partnereit.
 
  A hirdetésben szereplő telefonszám felhívása esetén (kipróbáltuk, onnan tudjuk) az érdeklődők – akik között állítólag egy konkurens hálózat, a Real egyik boltüzemeltetője is felbukkant – szinte minden részletet megtudhatnak, így például azt is, hogy míg az általános árukészletének 85 százalékát, addig a húsáruknak 100 százalékát a Spartól kell majd beszereznie. A csatlakozáshoz egy legalább 100 négyzetméteres eladótérrel bíró üzlethelyiséggel kell rendelkeznie a pályázónak, és a Spartól kapott árumennyiség fejében 10 millió forintos kauciót vagy ugyanekkora bankgaranciát kell tudni prezentálni – tudtuk meg a hírlevélben feltüntetett Spar Partner Program információs telefonszámán. A feltöltött árumennyiség ellenértékének teljesítésére – azaz a 10 millió forint árbevétel előállítására és a Sparnak való megfizetésére – 21 napja van a franchise-ba vevő vállalkozónak. A szerződést 5 évre kötik, eddig bent kell tartani a kauciót vagy a bankgaranciát, az 5 évet azonban a szerződés megkötésének évén felül számolják.
 
   A Spar egyszeri csatlakozási díjat számít még, ami nem túl borsos, négyzetméterenként ezer forint. Ezen felül van még havonta fizetendő költség is, ez a forgalom 1 százalékát teszi ki. Ez fedezi majd az üzletre kihelyezett logó (de a felszerelés és a működtetés kiadásai az üzemeltetőt terhelik), a marketing és a logisztika költségeit, így az üzlet reklámozását, az akciós újságok készítését, és terítését, de ebben az összegben van benne a heti öt napban történő friss gyümölcs, húsáru és tejtermék, valamint a heti kétszeri szárazáru kiszállításának díja is.
 
A házon belüli pályázóknak puhább feltételeket szabnak?
 
  Az üzlet árainak kialakítása során a saját márkás termékek esetében nem térhet el a Spar és Interspar üzletekben megszabott áraktól, a többi terméknél mindkét irányban 10 százalékos a mozgástér – az ebből fakadó esetleges kockázatot az üzemeltető viseli. Az árukészletben a saját márkás termékek arányára nincs megkötés. Amennyiben azonban a franchise üzlet a szárazáruból és a friss zöldség-gyümölcsből többet rendel, mint a minimálisan meghatározott 80-85 százalék, úgy félévente visszatérítésre számíthatnak a túlteljesítés mértékétől függően.
 
   Egyes információk szerint azonban, ha a pályázó „házon belülről”, azaz a Spar alkalmazottai közül érkezik, akkor tetemes támogatásra, nem elhanyagolható kedvezményekre számíthat a cégtől. Egy vidéki Spar áruházvezető-helyettes forrásunk úgy tudja, hogy ez esetben például az üzlet berendezését, a működéshez szükséges hűtőket, pultokat, polcokat, számítógépeket, mérlegeket, árcédula-nyomtatókat díjtalanul kapja a megnyíló bolt, amiket a kívülről érkezetteknek csak térítés ellenében, bár esetenként részletfizetési kedvezménnyel bocsát rendelkezésre az üzletlánc. Amennyiben bérlik az elektronikus infrastruktúrát, (pénztár, számítógép, készletnyilvántartó, rendeléskezelő), akkor 80-100 ezer forint ennek a havi bérleti díja, de ezért szervizelik is. Az információs vonalon a felszerelés megvásárlásáról vagy a bérlésről szóló információkat megerősítették lapunknak.
 
   Forrásunk szerint amennyiben Spar-üzletet vezető kolléga lenne a franchise átvevője, úgy annyi pluszkedvezményre számíthat, hogy az árukészletet nem 21, hanem 45 napos határidőre kell kifizetni, azaz hosszabb idő áll rendelkezésre eladni az árut. Ezeket az információkat Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője azonban cáfolta, mondván „ilyen szerződést még senki sem láthatott, hiszen egyelőre nem nyílt belsős franchise-üzlet”. Ennek némiképp ellentmond, hogy az információs vonalon azt mondták, Ercsiben tesztjelleggel már adtak franchise-ba saját dolgozók által vezetett üzletet.
 
Egy hónap alatt is el lehet jutni a franchise-szerződésig
 
A telefonos regisztráció után az illetékes akvizíciós területi vezető keresi meg a pályázót, akivel személyes találkozón rögzítik a részleteket, és ha „rendezett az anyagi háttér”, akár egy hónap alatt is el lehet jutni a szerződéskötésig”. A regisztrációt ugyancsak az információs telefonon lehet visszavonni, de a tárgyalások megkezdése után a pályázónak titoktartási kötelezettséget kell vállalnia. Az üzletnyitástól még ekkor is elállhat a pályázó – kérdés persze, hogy az addig birtokába jutott információk titokban tartását miként biztosítja a Spar.
 
  A Spar a franchise üzletek nyitásával kimondva-kimondatlanul azt igyekszik elérni, hogy a vasárnapi zárva tartás, illetve a megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj hatásait csökkentsék. A cég tájékoztatása szerint csaknem 70 dolgozójuk jelentkezett, hogy átvenne egy már működő üzletegységet a partnerprogram keretében. Nemrég Újpesten nyitották meg a 25. Spar franchise üzletet 300 négyzetméteren 15 alkalmazottal. Nem egy, már működő kiskereskedésként csatlakozott a partnerprogramhoz, hanem annak keretében nyílt egy egykori közért épületében – az új üzlet nyitása 100 milliós beruházás eredménye.
 
Ezeket a boltokat tuti, hogy bezárják
 
  A bezárásokra vonatkozó kérdésünkre a Spar az alább közölt választ adta: „Az áruházak bezárásának témaköre nem tekinthető extrém jelenségnek sem a SPAR esetében, sem a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi szektor egészét tekintve. A SPAR Magyarországnál üzleti gyakorlat a portfólió éves szintű eredményességi felülvizsgálata, melyből fakadóan 2011 és 2014 között 11 áruházat zártunk be költségracionalizációs okokból, de 19-et nyitottunk. A 2015-ös évre vonatkozóan a felülvizsgálat azt mutatta, hogy a sárbogárdi (Sárbogárd, Ady E. u. 212-214.), az egyik ceglédi (Cegléd, Malomtószél utca) és az egyik budapesti (Budapest, Tél utca 26.) SPAR áruház nem működtethető a továbbiakban eredményesen, aminek következtében a sárbogárdi üzletegységünk 2015. 02. 14-én, míg a ceglédi és a budapesti üzletegységünk 2015. 02. 15-én lesz utoljára nyitva. Az érintett munkatársainkat értesítettük a döntésről és minden kollégánknak ajánlottunk állást más üzletegységeinkben.”
 
 
A csodafegyver
 
  A SPAR Partner Program nyitott minden olyan magán-kiskereskedő előtt, aki vagy már rendelkezik működő üzletegységgel vagy elhatározta, hogy nyit. A másik irány fókuszában a már meglévő, saját üzemeltetésű szupermarketeik átadása áll, elsősorban sparos munkatársak számára. Dolgozóikat 2014 végén kérdezték meg, hogy üzemeltetnének-e Spar-áruházat a jövőben, és ha igen, melyiket. A felhívásra közel 70-en jelentkeztek, akik esetében egyenként megvizsgálják az általuk kiválasztott áruházaknak és a kollégák alkalmasságát. Az áruházaik átadás-átvétele 2015 tavaszán indulhat el.
 
Forrás: HVG