Tíz végzettség, amivel alig lehet munkát találni

Pár év alatt óriásit fordulhat a munkaerőpiac

Nehéz előzetes igényfelmérés alapján pályát választani, hiszen 5-10 év alatt óriásit fordulhat a munkaerőpiac. Mindenesetre vannak szakok, amik szinte lehetetlenné teszik a pályakezdők azonnali elhelyezkedését... – írja a neon.hu.

   A Huffington Post azokat az egyetemi szakokat szedte csokorba, amelyekkel a legnehezebb munkát találni az Egyesült Államokban. Érdemes elgondolkozni ezen, hiszen a legtöbb tendencia nálunk is hasonló...
Klinikai szakpszichológus

Munkanélküliségi ráta: 19,5%
 
  Az Újvilágban minden ötödik diplomás klinikai szakpszichológus munkanélküli. Óriási a túlképzés ezen a területen, igény viszont nincs igazán ezekre a szakemberekre - emellett a kórházak mindenhol nehéz helyzetben vannak, nem tudnak tehát túl nagy létszámú pszichológiai rendelést tartani. 
 
2. Művészeti képzések

Munkanélküliségi ráta: 16,2%

  A fizetés csekély, az elhelyezkedés ugyanakkor nehéz.Főként azok boldogulnak, akik örökölnek egy művészeti galériát vagy találnak egy gazdag mecénást, aki eltartja őket.
 
3. Történelemtanár

Munkanélküliségi ráta: 15,1%

  Jobban megbecsülik Amerikában a tanárokat, mint nálunk, az elhelyezkedés azonban legalább olyan nehéz, mint Magyarországon. A legnehezebb helyzetben a töritanárok vannak, azon belül is az amerikai történelemre specializálódott pedagógusok (nem, nem az ostoba vicc miatt a világ legrövidebb, „Az amerikai kultúra” című könyvéről).
 
4. Informatikus könyvtáros

Munkanélküliségi ráta: 15%

  Egy időben nálunk is divat volt ez a szak, mivel rendkívül könnyű volt bejutni: a tanárképző főiskolák általában csak IQ-tesztet kértek a felvételin. Nos, itt nem csak a fizetés alacsony, de elhelyezkedni is nehéz az USA-ban és Magyarországon egyaránt.

5. Iskolapszichológus/ Katonai mérnök

Munkanélküliségi ráta: 10,9%
 
   Az ötödik, megosztott helyen az iskolapszichológusok és a katonai mérnökök állnak. A katonai pálya ugyan extra magas fizetést és számos adókedvezményt kínál, ugyanakkor - éppen ezért - óriási a túljelentkezés ezekre az állásokra. Az iskolapszichológus-jelölt szintén felkészülhet a hosszú  ideig tartó álláskeresésre, s ott a fizetés sem annyira jó, mint a katonai fronton. 
 
   A listán még olyan szakok tűnnek fel, mint az építészet, a szervezeti pszichológia, az általános pszichológia, az irodalom és nyelvészet (a szabadbölcsészek általában) valamint a számítástechnikai asszisztencia. Hiába, a világon sehol sincs kolbászból a kerítés... 

Forrás: neon.hu