Szombat délután tizenhárom megyeszékhelyen demonstrált a Közmunkások Szakszervezete

„Nem akarunk rabszolgák lenni, pedig annak kezelnek minket”

A Közmunkás Szakszervet szombaton délután tizenhárom megyeszékhelyen tartott megmozdulásokat. A résztvevők a szegénységre figyelmeztettek. Egyebek mellett a minimálbér nettójának 88 ezer forintra emelését, tisztességes munkát és tisztességes béreket, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, a közszférát érintő azonnali 5 százalékos béremelést követeltek.   
   Mintegy 150-200-an demonstráltak a Közmunkások Szakszervezetének a Magyar Szocialista Párt támogatásával szervezett megmozdulásán szombaton délután a Békés Megyei Kormányhivatal épülete előtt. A résztvevők egyebek mellett a minimálbér nettójának 88 ezer forintra, vagyis a létminimumra emelését, tisztességes munkát és tisztességes béreket, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, a közszférát érintő azonnali 5 százalékos, de minimum 10 ezer forintos béremelést követeltek – írja a beol.hu.

   Az eseményen Miklós Attila, az MSZP békéscsabai elnöke köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve, hogy több mint tíz megyeszékhelyen zajlott a Békés megyeszékhelyi rendezvénnyel párhuzamosan hasonló megmozdulás.
 
   Úgy vélekedett, a kormány számos dolgot, a köztársaságot, a demokráciát, az alkotmányt, a munkához való jogot és lehetőséget, a szabad sajtót, a sajtószabadságot; az igazságszolgáltatás, az Alkotmánybíróság, a szakszervezetek függetlenségét egyaránt elvette az emberektől.
 
   –Az MSZP 2018-ban, a választások idején partner lesz egy új Magyarország építésében – hangsúlyozta.
 
   Varga Zoltán, a szocialisták megyei elnöke úgy fogalmazott, azért nem mentek el még többen a szombati demonstrációra, azért hiányoztak sokan, tanárok, egészségügyi dolgozók, fizikai munkások, munkanélküliek, diplomások, mert félnek.
 
  –A kormány azt üzeni, hogy nem kellesz, nem vagy fontos nekik – adott hangot vélemények Varga Zoltán. – Éppen ezért ki kell állnunk egymásért, vállalnunk kell a szolidaritást.
 
  Pluhár László, Elek polgármestere elmondta, komoly kérdések vetődnek fel a közmunka-programmal kapcsolatban, hiszen elvileg csak a hátrányos helyzetű térségek pályázhatnak, az önkormányzatoknak pedig a kormányzati megszorítások miatt kevesebb forrásuk marad szociális támogatásokra.
 
   Mészáros János, a Közmunkások Szakszervezetének megyei koordinátora kifejtette, nem akarnak sem másodrangú állampolgárok, sem másodrangú munkavállalók, sem statisztikai adatok lenni.
 
   –Nem akarunk rabszolgák sem lenni, pedig most annak kezelnek minket.
 
   Lakner Zoltán politológus-szociológus beszédében bírálta a jelenlegi kormányzatot, amelynek tagjai megfogalmazása szerint uralkodóként és helytartóként viselkednek.
 
   –A közmunka a mai Magyarországon a kiszolgáltatottság jelképe lett, az egyik legfájóbb élmény az emberek számára – tette hozzá. – A kabinet politikája napjainkban 20-25 százaléknak kedvez, a többi társadalmi réteget pedig összeugrasztja. A helyzetet azonban senki sem fogja megoldani helyettünk.
 
   A megmozdulás végén Mészáros János felolvasta, majd Varga Zoltánnal közösen kiragasztotta petíciójukat a kormányhivatalra.
 
   Debrecen belvárosában is tüntettek a Közmunkás Szakszervezetek. A szegénységre figyelmeztettek tüntetők az MSZP támogatásával szervezett akciójukkal. Pósán László fideszes képviselő szerint a szocialisták kihasználják az embereket – olvasható a dehir.hu oldalán.
 
   Körülbelül százan demonstráltak a megyei kormányhivatal épülete előtt, táblákkal és zászlókkal a kezükben. A tüntetésen többen felszólaltak. Mindannyian munkát és tisztességes béreket követeltek. A megmozdulást a Közmunkás Szakszervezet szervezte a Magyar Szocialista Párt támogatásával.
 
   - A demonstráció célja az, hogy felhívjuk a kormány figyelmét, Magyarországon 4 és fél millió ember él szegénységben, és ez a szegénység teljes kilátástalanságot jelent ezeknek az embernek. Se munka, se munkalehetőség, se élelem, se kenyér – nyilatkozta Huszka Imre, az MSZP megyei elnöke.
   A demonstráción felolvasták a Közmunkás Szakszervezet kiáltványát. A követelések között szerepelt még a vidék leszakadásának megállítása, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, és a közszférában dolgozók fizetésének emelése.
 
   A demonstrációval kapcsolatban Pósán László fideszes országgyűlési képviselő azt mondta: a kormány a családok megélhetését egyebek mellett családi adókedvezménnyel, rezsicsökkentéssel, a devizahitelek kivezetésével, több ágazatban jelentős béremeléssel, segély helyett fizetéssel és munkával igyekszik segíteni. A politikus álságosnak tartja, hogy egy olyan párt tagjai akarnak a szegények pártfogóiként fellépni, akiknek kormányzása idején ennek a rétegeknek a helyzete drasztikusan romlott.
 
   - Azt kell mondanom, hogy a baloldal megint kihasználja, becsapja az embereket, egy olyan üres, lejárt demagóglemezt próbál újra és újra feltenni a lejátszóra, amelynek egyébként hallgatóközönsége egész egyszerűen ma már nincs – hallhattuk a képviselőt.
 
   A Közmunkás Szakszervet petícióját a megyei kormányhivatal egyik munkatársa vette át a demonstrálóktól. Szombaton délután tizenhárom megyeszékhelyen tartottak hasonló megmozdulást.
A Közmunkások Szakszervezete szervezett demonstrációt szombat délután Miskolcon is. Mint arról a minap.hu beszámolt, háromszázan követeltek magasabb minimálbért, ÁFA-csökkentést és emberibb életet.
 
- Hat nap, közel százötven kilométer, büszke fiatalok, lelkes idősebbek és igaz hit abban, hogy jó ügyért meneteltünk. Ez volt az emberei méltóság menete 2015-ben – mondta Komjáthy Imre a Közmunkás Szakszervezet társelnöke.
 
   Menetük - melyet tíz másik szakszervezet illetve szervezet is támogatott - hétfőn indult. Kiáltványukat minden dolgozó emberért és a vidéki Magyarországért fogalmazták meg.
 
   Vécsi István a Közmunkás Szakszervezet elnöke kiemelte: egyre súlyosabb mélyszegénységben élnek az emberek, helyzetük kilátástalan. Kritizálták az új Alaptörvényt, a magánnyugdíjpénztárak átalakítását, a foglalkoztatás-, az egészségügy- és az oktatáspolitikát. Nincs kitörési lehetőség Magyarországon, ha nem változik ez a politika – mondta az elnök.Varga László szocialista országgyűlési képviselő szerint ilyen állapotban lévő és ennyi problémával küzdő ország nem lehet sikeres. Kijelentette: több mint 4 millióan élnek létminimum alatt, és az elmúlt 5 évben a gazdag sokkal gazdagabb, a szegény pedig még szegényebb lett. Ezért követelik a vidéki térségek leszakadásának megállítását, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését és a minimálbér felemelését a létminimum szintjére. Elengedhetetlennek tartják a munka törvénykönyvének felülvizsgálatát, a béremelést a közszférában, valamint a korkedvezményes nyugdíj rendszerének felülvizsgálatát.
 
Forrás: beol.hu, dehir.hu, minap.hu