Újabb csapás az alapítványi iskolákra

Megbecsülni sem lehet, mennyi gyereke és pedagógust érint

Az utóbbi évek kapkodó törvénygyártásának egyik gyöngyszeme az a január 28-án megjelent végrehajtási rendelet, amely már a megjelenése napján hatályba is lépett, este 18 órától. Ez új feltételeket szabott a nem állami fenntartású intézmények számára ahhoz, hogy lehívhassák a központi támogatást – és erre mindössze két napot biztosítottak – tudta meg a Népszabadság.

   Két héttel e jogalkotási mélyrepülés után most újabb, alkotmányos aggályokat felvető jogszabállyal lehetetlenítik el az alapítványi fenntartásban működő szakképző iskolákat.
 
   A szerda reggel megjelent Magyar Közlönyben kihirdették a tavaly nyár óta várt, a 2015-2016-os tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntésről szóló kormányrendeletet. A szabályozás előkészítésével a Nemzetgazdasági Minisztériumot bízta meg a kormány, a tárcánál Odrobina László főosztályvezető koordinálta a munkát egy titkos összetételű bizottság bevonásával, amely javaslatot tehetett az állam által támogatott szakmákra, illetve az intézményekre, ahol ezeket oktathatják. A szerda reggel megjelent Magyar Közlönyben kihirdették a tavaly nyár óta várt, a 2015-2016-os tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntésről szóló kormányrendeletet. A szabályozás előkészítésével a Nemzetgazdasági Minisztériumot bízta meg a kormány, a tárcánál Odrobina László főosztályvezető koordinálta a munkát egy titkos összetételű bizottság bevonásával, amely javaslatot tehetett az állam által támogatott szakmákra, illetve az intézményekre, ahol ezeket oktathatják.
 
  Az iskolák azonban már tavaly szeptemberben elkezdték tervezni a következő tanévet, ősszel úgynevezett „iskolahívogatók" keretében a diákok nyílt órákon vehettek részt, és nekik február 13-ig, vagyis e hét péntekig a jelentkezési lapjaikat is le kell adniuk (ahol felvételiztetnek, ott már januárban lementek az írásbelik). A kormány tehát két nappal a beiskolázási határidő lejárta előtt jelentette meg a következő tanévet meghatározó szakmaszerkezeti döntést – éppen hat és fél hónappal a törvényi határidő lejárta után.
 
   A helyzet sokak számára szinte megoldhatatlan. Hivatalos adatok híján megbecsülni is alig lehet, hány gyereket, pedagógust és iskolát érint a késlekedés. A tanintézményeknek ugyanis már decemberben meg kellett hirdetniük a férőhelyeiket, és most alkalmazkodhatnak a megváltozott helyzethez. Mit csináljanak például azok az iskolák, amelyek nem kaptak keretszámot a döntéssel, de már befogadták a tanulói jelentkezéseket?
 
   Súlyosbítja a helyzetet az is, hogy az állami támogatásokat a szakképző iskola csak akkor kaphatja meg, ha az adott tanévre meghatározott keretszámot nem lépi túl. De mivel a diákszámot meghatározó szakmaszerkezeti döntés csak tegnap jelent meg, ezért a jogszabályoknak megfelelően eljáró iskolák decemberben úgy hirdették meg a férőhelyeiket, hogy nem ismerték az államilag biztosított keretszámokat, viszont az elmúlt hetekben már fogadhatták is a jelentkező diákokat.
 
   Az iskolák többségét sokkolhatja a szerdán megjelent rendelet, hiszen ez alapján bizonyos szakmákra jelentkező tanulókat el kell majd tanácsolniuk, mert nem lesz pénzük a képzésre.
 
  A kormány jobb esetben slendriánságból, rosszabb esetben szándékosan tönk szélére küldi a nem állami fenntartású szakképző iskolákat: hagyta, hogy beiskolázzanak, majd – az utólagosan megjelentetett kormányrendeletre hivatkozva – nem adja meg a támogatást a beinduló képzésekhez.
 
A minisztériumok válasza: van másik iskola
 
  Az illetékes Nemzetgazdasági Minisztérium azt írja lapunk megkeresésére, hogy a szakmaszerkezeti döntésből látható „képzési irányok, keretszámok a társadalmi egyeztetés keretében már tavaly szeptemberben ismertté váltak".
 
  A tárca szerint a keretszámok kis mértékben változtak, és megyei összesítésben lényegében a korábbiaknál kedvezőbb irányba módosultak az egyeztetést követően.
 
  - Azon szakképző intézmények, amelyek a társadalmi egyeztetésen megismert tervezettől eltérő mértékben fogadták a tanulói jelentkezéseket meggondolatlanul jártak el, és keretszám hiányában nem vehetik fel a tanulókat. Az érintett tanulók képzése azonban más szakképző intézményekben megvalósulhat, így a tanulók nem kerülnek hátrányos helyzetbe. Amennyiben egy tanuló olyan szakképző iskolába jelentkezett, amely nem kapott keretszámot, úgy a felvételi eljárás keretében kitöltött Tanulói Adatlapon szereplő következő iskolába nyerhet automatikusan felvételt. A felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai vagy egyéb információ alapján a tanulóknak lehetőségük van eredeti továbbtanulási szándékuk megváltoztatására is. Ilyenkor módosító Tanulói adatlapot kell kitölteni és postázni a Felvételi Központba. A módosításra az általános iskolában van lehetőség 2015. március 16-án és 17-én – áll a válaszban.
 
  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt ígérte: átmeneti szabályozással fogja megteremteni, hogy a szakmaszerkezeti döntésnek megfelelően zavartalanul folytatódhasson a felvételi eljárás.
 
Forrás: Népszabadság