Palkovics László szerint hatékony a duális munkaerőképzés

A friss diplomás szakemberek megszerzik az őket alkalmazó vállalatnak megfelelő gyakorlatot is

A duális képzés lerövidíti azt az időt, amely alatt a friss diplomás szakemberek az őket alkalmazó vállalatnak megfelelő gyakorlatot megszerzik ahhoz, hogy hatékonyan végezhessék a munkájukat - nyilatkozta tegnap Palkovics László felsőoktatá­sért felelős államtitkár. A programban részt vevő cégek túlnyomó többsége hazai kisvállalkozás – írja a Magyar Hírlap.

   Lezárult a duális képzés felvételije a napokban, s az előzetes adatok alapján valamivel többen jelentkeztek, mint tavaly - közölte tegnap Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár az Echo Tv Analízis című műsorában. A vállalatok gyakran nem elégedettek a felsőoktatásból kikerült újoncok gyakorlati tudásával. Amikor egy friss diplomás bekerül egy céghez, akkor addig, amíg nem tudja hatékonyan végezni a munkáját, általában ugyanannyi időt és pénzt kell fektetni a továbbképzésébe, mint amennyibe a diploma került. A duális képzés ezt az időt rövidíti le.

   A tavalyi felsőoktatási törvénymódosítás rendelkezett a duális képzésről, de bizonyos egyetemeink néhány éve próbajelleggel már működtettek ilyen programokat, ennyiben tehát nem számít újdonságnak a rendszer - közölte az államtitkár. Hozzáfűzte azt is, hogy Európában Németország és Ausztria után hazánk a harmadik olyan ország, ahol ilyen intenzitással alkalmazzák az oktatás e formáját.

   Magyarországon a programban részt vevő vállalatoknak csak mintegy tíz százaléka multi, a többi, mintegy kétszázötven pedig kis- és közepes vállalkozás (kkv). A huszonegy felsőoktatási intézmény segítségével elsősorban műszaki, gazdasági, agrár- és informatikai területen lehet duális képzésre jelentkezni.

  A kutatásra és fejlesztésre egyébként Magyarországon évente több mint százötvenmilliárd forintot költenek a vállalatok, ami jóval több, mint a környező országokban - folytatta Palkovics. A kkv-k európai uniós támogatást is lehívhatnak az innovációs terveikhez.

  Az informatikai és mérnöki területen ma tapasztalható munkaerő­hiányt nem lehet azonnal megszüntetni, de a jövőbeli igényekre most lehet felkészülni - zárta szavait az államtitkár. –
 
 
Forrás: Magyar Hírlap