A közszférában is hódít a munkakör alapú rendszer

Közigazgatási Személyzetfejlesztési Igazgatóság:

A vállalkozói szféra után a közigazgatásban is bevezetésre került a munkakör alapú foglalkoztatási rendszer, amely révén jobban nyomon lehet követni a munkavállaló feladatait, és a bérezés is átláthatóbb. Ehhez kapcsolódik a teljesítményértékelési rendszer, ami már 175 ezer embert érint – mondta rádiónkban Arany Mónika, a BM KSZF - Közigazgatási Személyzetfejlesztési Igazgatóságának vezetője.

   Nemrég a közigazgatásban még idegen fogalomnak számított a munkakör alapú rendszer, mostanra azonban már egyre hatékonyabban veszik át ezt a formát a vállalkozói szférától. Arany Mónika a Rádió Orient műsorában kifejtette, a forma lényege, hogy a mostani, merev struktúrarendszert egy jóval rugalmasabbal tudják felváltani.

   A munkakörök meghatározásának köszönhetően jobban nyomon lehet követni a munkavállaló feladatait, a felelősségek, az elvárások pedig tiszták - magyarázta. Maga a munkakör a szervezeti struktúra egyik legkisebb egysége, meghatározott tudás és felelősség tartozik hozzá, a munkaköri jellemzőknek pedig követnie kell a szervezet változásait. Ezáltal könnyebb a munkavállalóval szemben követelményeket támasztani és a béreket is hatékonyabban lehet kialakítani.

   A munkavállaló számára is előnyös, hogy az új struktúra jól összekapcsolható a teljesítménymenedzsmenttel. A vállalkozói szférából átvett minta szerint pontrendszerben értékelik, és hasonlítják össze a különböző munkaköröket. Ennek során figyelembe veszik a tudást, a problémamegoldást, a felelősséget és a terhelést – emelte ki a Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság igazgatója.

   A teljesítményértékelési rendszer (TÉR) használatát egy kormányrendelet már korábban előírta a közszolgálatban, aminek köszönhetően az értékelések reálisabbá váltak a korábbiaknál – mondta az igazgató hozzátéve, a TÉR alkalmazás jelenleg 175 ezer embert érint. Arany elárulta, hogy már az első véleményfelmérésnél is elégedett volt a megkérdezettek 85%-a.

  A munkakeresők számára hozták létre a közszolgálati állásportált, amelyre egy regisztráció után bárki felviheti az üres álláshelyeket. A felkerülő információk pontosságát mindig ellenőrzik a megjelenés előtt, terveik közt pedig egy módszertani felkészítő is szerepel a hivatalok számára - közölte a Belügyminisztérium munkatársa.

   Az úgynevezett tartinfo pedig azokat a tartalékállományba helyezett szakembereket gyűjti össze, akiknek például valamilyen külső okból megszűnt az állásuk. Itt nem a feleslegessé vált emberekről van szó – oszlatta el a félreértéseket Aranyi Mónika. „Nem csak a munkavállaló, de a munkáltató is jól jár, ha egy olyan belső bázisból tud válogatni, ahonnan az illető gyorsan, akár azonnal munkába tud állni, és ismeri a speciális közigazgatási nyelvezetet is.”

   Arany elmondta, hogy jó a fejlesztési irány, ami elindult a közigazgatásban, de teendő még akad bőven. A megfelelő szakmai tartalmak beépítése és a gyakorlatorientált módszertani felkészítések a közeljövő célkitűzései – emelte ki a Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság igazgatója.

Forrás: OrientPress Hírügynökség (OPH)