Magasak voltak a múlt évi prémiumok

Központi Statisztikai Hivatal:

Tavaly decemberben - a gyakorlatilag inflációmentes környezetben - patakokban dőlt a pénz egyes munkavállalókhoz. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett adatai szerint 2014 utolsó hónapjában a nemzetgazdaságban 6,7 százalékkal emelkedtek a bérek, ez a nettó reálbérek 7,7 százalékos bővülését hozta magával – írja a Népszava.

   A leginkább nagyvonalúak a költségvetési szervek voltak, ahol 8,6 százalékos bérnövekedést mértek a statisztikusok, a versenyszférában pedig 5,6 százalékot, az előző esztendő azonos időszakához képest. Az elmúlt évben egyébként 3 százalékkal emelkedtek a keresetek, a gyakorlatilag 0 infláció miatt a reálbérek is hozzávetőleg ennyivel lettek nagyobbak.
 
  Közismert, hogy az év végi prémiumokat szinte mindenütt decemberben osztják. A statisztikusok kiszámolták a jutalmak nélkül is a decemberi jövedelemkiáramlást, így 4,5 százalékos növekedést tudtak kimutatni.
 
   Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az adatok ismeretében megállapította, hogy kétségtelenül nőtt Magyarországon a háztartások vásárlóereje. Azonban néhány részadatra is felhívta a figyelmet: a versenyszférában a bruttó átlagkeresetek 4,3 százalékkal 252,7 ezer forintra nőttek, miközben a költségvetési szektorban mindössze 1,2 százalékos volt a növekedés, így az átlagos havi bruttó fizetés a múlt év egészében közel 210 ezer forint volt. Ha azonban a közfoglalkoztatottak nélkül nézzük a költségvetési béreket az látszik, hogy az átlagos 3 százalék duplájával nőttek a fizetések: 5,9 százalékkal 241 ezer forintra.
 
   A szakember szerint a múlt decemberi kiugró béremelkedés ellenére komolyabb változások nem várhatóak az idén a bérek alakulásában. Összességben a tavalyihoz hasonló 3 százalékos átlagos emelkedés várható, és mivel az infláció az idén is 0 százalék körüli szinten maradhat, a reálbérek idén szintén nagyjából ilyen mértékben növekedhetnek.

Forrás: Népszava