Kevesebb csalást akar a cégénél? Dolgozzon nőkkel!

Kevésbé hajlanak az adóelkerülő húzásokra

Csökkentheti az adóelkerülést és a könyvelési csalások esélyét, ha nő felel egy cég pénzügyeiért egy amerikai tanulmány szerint – írja a HVG.

   A céges csalásoknál a pénzügyi vezetőnek kulcsszerepe van, mert ő üti rá a pecsétet a társaság pénzügyi és adóbevallásaira, vagyis ő vállal felelősséget azért, hogy azok megfelelnek-e a valóságnak. Egy amerikai tanulmány szerint, amit a The Atlantic ismertetett, nagyon nem mindegy, hogy ebben a pozícóban nő vagy férfi ül.   
 
  2012-ben egy Ernst and Young tanulmány megállapította, hogy a pénzügyi igazgatók 15 százaléka hajlandó lenne csalást elkövetni azért, hogy a cég elnyerjen egy üzletet, és 4 százalékuk lenne hajlandó arra, hogy elferdítse a vállalkozás mérlegét. Globális szinten a pénzügyi vezetők 7 százaléka lenne hajlandó elferdíteni a cég pénzügyi teljesítményéről szóló kimutatást. Esélyes persze, hogy ennél azért többen hajlandóak lennének a zavarosban halászni, de nem merték bevallani.
 
   Viszont a női pénzügyi vezető kevésbé hajlik a kockázatosabb adóelkerülő húzásokra, és esélyesebb, hogy a valóságnak megfelelően jelenti be a cég pénzügyeit. A nők etikusabb viselkedésének egy korábbi kutatás szerint az egyik oka az lehet, hogy hajlamosabbak arra, hogy a növekedés és a fejlődés iránti vágyuk hajtsa őket, míg a férfiakat általában a pénzre és a hatalomra törekvés motiválja. Ez a férfiakat arra késztetheti, hogy szigorúan gazdasági alapon döntsenek, és figyelmen kívül hagyják például a tisztességet.  
 
   Az persze még egyáltalán nem elég a tisztességhez, hogy egy nőre bízza a pénzügyeket egy társaság. Egy férfiak által dominált cégvezetésben ugyanis gyakran nincs elég befolyása a társaság adózási döntéseire. Ezért a változáshoz a cégvezetés nemi arányain is érdemes változtatni, ha csökkenteni akarják a csalás esélyét. Azok a cégek, amelyeknél a vezetésben a nemi arány egyensúlyban van, sokkal transzparensebben működnek és kevesebb szabálysértést követnek el a tannulmány szerint.
 
   Az persze egy nehezen megválaszolható kérdés, hogy mennyi előnyt jelent egy cégnek az ilyen fehéredés Magyarországon ahol évente ezermilliárdos az áfacsalás, ahol a cégek gyakran csak adóelkerüléssel tudnak fennmaradni. 
 
Forrás: HVG