Idén is lehet közlekedési sztrájk

Zajlanak a 2015-ös béremelésekről szóló egyeztetések

Folyamatosan zajlanak a 2015-ös béremelésekről szóló egyeztetések, de még kevés megállapodás van – mondta a Napi Gazdaságnak Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke. Egyelőre jellemzően inkább az állami szférába tartozó nagyobb cégeknél sikerült tető alá hozni a 2015-ös helyi bérmegállapodást. A Magyar Postánál már tavaly aláírták azt, míg a MÁV-csoport vezetése pénteken állapodott meg a szakszervezetekkel arról, hogy átlagosan 3,4 százalékkal emeli a vállalatcsoport mintegy 35 ezer munkavállalójának keresetét. Az emelés január 1-jétől visszamenőleg hatályos, első kifizetése várhatóan március elején lesz. A béremelés a vezetői kört nem érinti.

   A Volán-társaságoknál azonban egyre jobban elmérgesedik a béremelésről szóló vita – a munkaadó ugyanis többszöri egyeztetés ellenére is kitart amellett, hogy idén még jelképes mértékben sem emeli a fizetéseket a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.-nél, ezzel szemben a szakszervezet 6,5 százalékos emelést tartana elfogadhatónak. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) sztrájkbizottságot alakított. Dobi István, a SZAKSZ elnöke az MTI-nek elmondta: kitűzték a sztrájk időpontját is, március 23-tól 28-ig, és hamarosan elkezdődnek az egyeztetések az elégséges szolgáltatásról. Amennyiben a kitűzött időpontig nem sikerül megegyezésre jutni, sztrájkkal gyakorolnak nyomást a munkáltatóra. Közlése szerint az ötnapos munkabeszüntetés Somogy, Tolna és Baranya megye területére terjed majd ki, az érdekképviselet a közlekedési társaság több mint 2000 dolgozóját képviseli. A munkáltató hangsúlyozza, hogy az alágazati bértárgyalásokat követően kíván javaslatot tenni és a helyi kollektív szerződésben is február 28. a bértárgyalások záró időpontja.
 
  A vasárnapi zárva tartás kapcsán a 100 százalékos vasárnapi pótlékról benyújtott Szathmáry–Harrach-javaslat pedig a kiskereskedelmi bértárgyalásokat akasztotta meg – a Tesco júniusban záruló üzleti éve miatt egyelőre a társaság dolgozóit nem érinti, majd csak a tavaszi bértárgyalásokon. A Napi Gazdaság információi szerint az NGM is egyeztetett a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel a javaslatról a múlt hét elején, és egyelőre saját javaslaton dolgozik a képviselők által benyújtott tervezet kodifikációs hiányosságai miatt. A szakszervezetek egyébként minden olyan javaslatot támogatnak, ami a dolgozók keresetének emelésével jár.
 
   A kormány által a személy- és vagyonbiztonsági ágazatban 2015-re megállapított, kismértékben megemelt rezsióradíj valamivel jobb tárgyalási pozíciót biztosít a munkavállalóknak, igaz, csak ott, ahol van szakszervezet és rendezettek a munkaügyi kapcsolatok – mondta a Napi Gazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástaná­csok Országos Szövetségének elnöke.

Forrás: Napi Gazdaság